Quotes

Intel az Allwinner és társai ellen

Intel az Allwinner és társai ellen. Erről szól Intel’s desperate attempt to establish a sizeable foothold on the tablet market until its 14nm manufacturing leadership could provide a profitable position for the company in 2016 című, tegnapi bejegyzésem (magyarul: Az Intel kétségbeesett kísérlete, hogy megfelelő mértékben megvesse lábát a tablet piacon, mire 14 nanométeres, vezető gyártási technológiája jövedelmező pozíciót tudna nyújtani neki 2016-ban).

De Allwinner? Mi az? Eszik vagy isszák? … Ha azt írom 全志 a dolog még érthetetlenebb. Pedig—képekben elbeszélve—erről van szó:

 

 

 

A továbbiakat lásd Allwinner to continue the No. 1 position on Android tablet application processor market with the new UltraOcta A80 SoC optimized for premium devices, without the premium cost, also made universal accross other devices (TV box, notebook, smart TV, All-in-one and digital signage), and operating systems (ChromeOS, Windows, Ubuntu and Firefox OS), azaz Allwinner az 1-es számú pozíciót szándékszik folytatni az Android tabletek alkalmazási processzorának piacán az új UltraOcta A80 rendszerchip-pel (SoC-vel), melyet a prémium eszközökre optimalizált, de nem prémium áron, és ugyancsak univerzálissá tett más eszközökre (TV box, notebook, smart TV, All-in-one és digital signage) és operációs rendszerekre (ChromeOS, Windows, Ubuntu and Firefox OS) is kiterjedően.

A fentiekre írta nekem erre valaki:

Azért kíváncsi leszek, hogy az év második felében meg jövőre ha megérkeznek a "régi motorosok" az ARM piacra, akkor hogyan fognak majd alakulni az erőviszonyok (és most nem feltétlenül a piaci részesedésre gondolok)… ugye jön az Nvidia-nak is a saját fejlesztésű ARMv8 CPU-ja ugyanazzal a GPU architektúrával megtámogatva ami a PC-s kártyáiban is szolgálatot teljesít… az AMD is peddzegeti az ARM procikat, ugyan egyelőre ha jól rémlik, ők csak szerverekbe fognak készíteni ARM chipeket… mindenesetre ezek mögött a cégek mögött egy nagyságrendel nagyobb múlt van, mint a mobilpiac fellendülésén felkapaszkodó "újoncoknak" (ami már csak azon is látszik, hogy míg PC fronton generációról generációra van ~10-20% teljesítménynövekedése a CPU-knak meg a GPU-knak, addig mobil fronton még bőszen megy a duplázgatás, GPU fronton meg még akár 3-4-5x-ös szórzókat is produkálnak)… naszóval érdekes lesz szerintem az elkövetkezendő időszak mert az architektúrák és a gyártók közötti harc nagyon durván fel fog erősödni és simán van rá esély, hogy teljesen felfordul a piac… már csak az a kérdés, hogy ki jön majd ki belőle győztesen (pl Intelt "féltem" egy kicsikét mert ARM-el szemben nagyon makacsok, GPU fronton meg több éves lemaradásban vannak az AMD és az Nvidia mögött)

Mire én:

Az AMD szerver vonalra hajt igazából, NVIDIA gyakorlatilag sehol nincsen a tablet piacon, és 1-2 év távlatában sem látszik bármi erősség a részéről. Mindenkinek be kell érni a következő sorrenddel: MediaTek, Allwinner, Rockchip, Qualcomm, Intel

Mire ő:

A cégek mögött álló tapasztalat és tudás alapján viszont kb pont fordított a sorrend… elől vannak azok akik a PC-k fejlődéséből az elmúlt 20+ évben elég sokat tanultak (Intel (1968), AMD (1969), Nvidia (1993)), őket követi ARM fronton a Qualcomm (1985) akik szintén elég rég óta vannak aktívan a konzumer piacon, és őket követik az általad első helyre sorolt MediaTek (1997), Allwinner (2007) és Rockchip (2006?).

Mire én:

Ez egyáltalán nem így van. Ami az Allwinnert illeti a 90-es évekre megy vissza az Allwinner csapat története. Ehhez gyártottam egy külön oldalt:

Allwinner roots in the 90s (azaz: Allwinner gyökerek a 90-es években)

Hozzátettem továbbá:

Ami pedig a mai versenyhez szükséges kompetenciákat illeti, a múltbéli megalapozottság mellett, az elmúlt 2 év olyan drámai változást hozott úgy pl. a "semiconductor IP" területén, amiről már 16 hónappal ezelőtt (kimerítően) részletes elemzést írtam:

The future of the semiconductor IP ecosystem (vagyis: A szellemi tulajdon jövője a félvezetők területén)

Majd kiegészítettem mindezt a következőkkel:

Az Intel a "semiconductor IP" ügyből szinte teljesen kimaradt, ezért is kényszerül—többek között—a SoFIA SoC-t teljesen TSMC alapon kivitelezni. Emellett az eszközök is óriásit fejlődtek, ami a kisebb létszámú (mind az Allwinner, mind a Rockchip 500 fő körüli cég) vállalatokat hihetetlen versenyelőnyhöz juttatta. Erről készítettem egy igen fontos területre vonatkozó bejegyzést:

The case of system validation and early SW development before silicon is available (tehát: A rendszerérvényesség vizsgálat és korai szoftverfejlesztés esete, még mielőtt a szilikon rendelkezésre állna)

Reklámok

Feltöltve 2014. április 19. szombat Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: