Statuses

Kilátás Redmondból Tim O’Brien tolmácsolásában

In Kurrens/ajánlott on 2014. február 19. szerda by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jött egy levél: “Hazánkban a Microsoft platform stratégiai igazgatója – Meghívó Microsoft Platform Reggelire”. Tim O’Brien LinkedIn profilja szerint 2003 óta dolgozik a Microsoft központban, mégpedig a fejlesztői platform széleskörű elfogadtatásának területén (íme egy 6 évvel ezelőtti beszámoló erről). Nosza—gondoltam—itt az alkalom megismerni hogyan látják onnan az aktuális helyzetet:

  1. Consumers are now calling the shots" <—> consumerization of IT”, azaz az informatika terén megszünt a vállalati rendszerek egyeduralma, sőt a BYOD (hozza saját eszközét) révén immár a privát, fogyasztói eszközök diktálnak.
  2. A fejlesztők számára immár nem egyszerű az értékesítés”. A korábbi egyenfazonú eladási formák helyett ma már a lehető legfurmányosabb eljárásokkal—gondoljunk a fremiumra, vagy a hírdetéseken keresztüli bevételekre—kell megszerezni a fejlesztések fedezetét.
  3. Bármennyire idegenek a fejlesztőknek az olyan kérdések, mint az ‘identitity’ ma már enélkül nem tárgyalóképesek a vállalatoknál”.
  4. Megszünt az egyetlen platform időszaka, egyszerre többet birtokolnak a fejlesztők
  5. “A kommersz szoftverekben gondolkodó, hagyományos nagy IT cégek, mint az IBM vagy a HP, helyett a Microsoftnak immár inkább azok a szilicium-völgybeli start-up-ok az egyre nagyobb jelentőségűek, melyek jól fel vannak tőkésítve venture capital alapon és gőzerővel fordulnak a vállalati szféra felé (pl. a Dropbox)”. További információként kerestem egy megfelelő háttércikket: Dropbox Makes a Move Into the Enterprise [Businessweek, Nov 13, 2013].

Ezek maradtak meg a fejemben, mint az aktuális redmondi világkép legfontosabb elemei.

Tim O’Brien a “mobile first – cloud first – openess” hármas témakörébe rendezte felvezető beszédét. Ebben a tekintetben nekem csak két kérdésem volt hozzá:

  1. A “cloud first” és az openess kérdéskörében nem került említésre az OpenStack kezdeményezés. Ennek ugyanakkor egyre nagyobb a jelentősége, lévén, hogy a Microsoft vállalati üzlete szempontjából nagy jelentőséggel bíró IBM, Dell, és különösen a HP erre építik saját cloud üzletüket. Hogyan viszonyul mindehhez a Microsoft? Tim válaszának lényege az volt, hogy egyrészt ezek azok a bizonyos “kommersz szoftverekben gondolkodó” nagy IT cégek, akiket korábban már úgy jellemzett, mint kisebb jelentőségűeket, másrészt ezen cégek saját publikus cloud kínálatai még nem annyira fejlettek, OpenStack ide, vagy oda.
  2. Az egész felvezető alap gondolatköre volt a “mobile first” és a “cloud first”. Jómagam a “cloud first”-el a tavaly nyári TechEd kapcsán találkoztam a Microsoft-nál, mégpedig elsődlegesen az azóta CEO-vá avanzsált Satya Nadella szóhasználatában (lásd:

    “Cloud first” from Microsoft is ready to change enterprise computing in all of its facets [‘Experiencing the Cloud’, June 4, 2013]). Azóta viszont olyan értelmezését is láttam a médiában ennek, mint hogy ezentúl a Microsoft egyszerűen a cloud-ra fogja fejleszteni szoftvereit és kész. Mit gondol ő erről? Tim az ilyen leegyszerűsítést elvetette, majd viszonylag hosszabban fejtegette, hogy sokkal inkább a cloud interfészek Microsoft szoftverek továbbfejlesztése terén való kiemelt figyelembe vételéről van itt szó. Ezt még azzal is illusztrálta, hogy az async a legutóbbi .NET 4.5.1-be is bekerült.

Mivel az utóbbival kapcsolatban Tim még azt is felvetette, hogy szerinte közkeletű fogalom a “cloud first”, hazaérve “azonnal keresztül-kasul szántottam” a web-et. Így derült ki számomra, hogy persze az USA-ban ez annak mondható, de ott is csak az ún. federal computing, azaz kormányzati számítástechnika terén. Ahogyan a Microsoft ennek hatására a “cloud & enterprise” business Satya Nadella általi átvételekor, 2011-ben maga számára ezt értelmezte, majd a fejlesztések első, preview változatainak elkészültével, a tavaly nyári TechEd-en használni kezdte, már az is szélesebb értelmű. Összességében azonban egyáltalán nem mondható közkeletűnek az értelmezése. Az USA-n kívül különösképpen nem. Akit érdekel, hogy mit találtam, olvassa el  “Cloud first”: the origins and the current meaning [‘Experiencing the Cloud’, Feb 18, 2014] című, tegnapi blog bejegyzésemet.

Látva ezt a végeredményt, gondoltam hogy a “mobile first”-nek is utána járok hasonló módon. Az elkészült “Mobile first”: the origins and the current meaning [‘Experiencing the Cloud’, Feb 18, 2014] nem csak a közkeletűség cáfolatát adja, hanem ráadásul rádöbbenti az embert arra, hogy amit észre sem vett eddig, hogy az IBM mennyire a MobileFirst-re (nem elírás!) helyezte, immár kereken 1 éve nyilvánosan is, platform stratégiáját, amiben szinte azonnal látványos eredményt is elért. Ezt a Gartner ábrát tenném ide (csaliként) az eredmény illusztrálására:

No ezután még az is eszembe jutott, hogy mennyire hiányzik ebből az egész Tim O’Brien féle redmondi világképből az, amit korábbi Device businesses should have a China-based independent headquarter at least for Asia/Pacific if they want to succeed [‘Experiencing the Cloud’, Jan 28, 2014] bejegyzésemben megfogalmaztam. Jellemző módon Tim csak azt említette felvezetőjében, hogy 2 évvel ezelőtt még senki se hitte volna, hogy a Samsung lekörözi az Apple-t. … Én csak azt reagálnám erre, hogy ti ott Redmondban még az alábbi ábra “nem Samsung és nem Apple” részének értelmezésével sem foglalkoztok, miközben:

no és miközben:

hogy erről már ne is beszéljek:

Hugo Barra, Vice President, Xiaomi Global & Loic Le Meur, LeWeb Founders- LeWeb’13 Paris – [LeWeb YouTube channel, Dec 11, 2013]

Hugo is a good friend of LeWeb, having joined us several times during his time at Google. This year he updates us on his new role at Xiaomi, running their product portfolio and operations in all markets outside Mainland China. He shares his views on the tech sector in China and where it is headed.

FELVILÁGOSÍTJA VÉGRE VALAKI ŐKET?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: