Statuses

“Mélytechnológiai” központ, először a redmondi fejlesztői kapcsolatok (… DPE) történetében

In Új kínálat/stratégia, Kurrens/ajánlott on 2013. május 20. hétfő by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , ,

Mi több a Microsoft Developer Platform-ért felelős Chief Technology Officer (CTO) pozíció köré felépített, nemhivatalosan 100 fős és növekvő létszámú szervezet formájában jött létre mindez a múlt heti első publikus információk értelmében.

 

A CTO for Microsoft Developer Platform címet az egészen kiemelkedő szakmai eredményeket felmutatott John Shewchuk (ejtsd Súcsak) nyerte el, aki 2008-ban a cégnél elérhető legmagasabb szakmai rangot, a Microsoft Technical Fellow címet is megkapta. Ezzel olyan nevek között szerepel, mint Anders Hejlsberg, Brian Harry vagy Mark Russinovich, hogy csak az engineering vonalról a fejlesztők között legismertebbeket említsük.

Shewchuk közvetlen vezetői csapatát is nagy nevek alkotják:
James Whittaker felel a fejlesztő partneri vonalakért
Patrick Chanezon a vállalati piacra fókuszál első körben
Eric Schmidt pedig a fogyasztói informatika alkalmazásainak területéért

Whittaker nevével legutoljára a Visual Studio Team System 2008 Test Edition magyar nyelvű szakmai leírás (devPortal.hu) kapcsán találkozhattak a Microsoft fejlesztők, mivel a termék “principal program manager architect”-je volt. Azóta megjárta a Google-t is, ahol igen fontos pozíciója volt, majd visszatért a Microsoft-hoz, amint azt az ő teljes pályaívét leíró, James Whittaker’s Quality Software Crusade from Academia to Microsoft, then Google and now back to Microsoft című trendkövető bejegyzésem részleteiben kifejti. Egy évvel ezelőtti visszatéresekor így reagált az újabb küldetésével kapcsolatosan megnyilvánuló általános érdeklődésre:

A web futurist is someone who hates the web as it is now and envisions a better future for it.

Patrick Chanezon nevéről először egy 2007-es berlini konferenciáról szóló beszámoló kulcsszereplőjeként halhattak a magyar fejlesztők:

Az első olyan előadást, amit teltház előtt kellett megtartani – leszámítva Tim O’Reilly beszédeit –,  a Google képviseletében színpadra lépő Patrick Chanezon „celebrálta” a múlt héten bejelentett OpenSociallel kapcsolatban.

Ebből is látszik, hogy (eddig) egyáltalán nem Microsoft hátterű vezető személyiségről van szó, aki kifejezetten a mostani “mélytechnológiai” központ megakulása miatt lépett be a Microsoft-hoz, mégpedig alapvetően két okból. Az egyik a rendkívül magas színvonalat képviselő szakmai személyiségekkel való belső együttműködés lehetősége, a másik pedig az, amit így fejezettt ki múlt heti nyilatkozatában:

We’re at a deep architectural inflection point right now in the enterprise. Devs need new ways of working, new apps and new frameworks. There’s the whole dev-ops movement, plus the move to become more agile.

Az utóbbi hat évet a Microsoftnál töltő Eric Schmidt szakmai kiválóságát már a 2010 okóber végi PDC konferencia óta rendszeresen kínált élő közvetítések közvetlenül demonstrálják a hazai Microsoft fejlesztőknek. A kezdetben Silverlight és Smooth Streaming segítségével az egész világon azonnal vagy szinte azonnal, és programszintű részeire bontott formában, könyen elérhetővé tett formában megjelenített előadástartalmak a mai Windows Azure Media Services alapon csak még jobbá váltak. Ezzel önmagukban demonstrálták és demonstrálják a fogyasztói informatika alkalmazásainak mindenkori élvonalát. Az USA-ban persze mindez az NBC Sports keretében már 2009 óta a lehető legszélesebb körben megnyilvánul, ma már annak szinte minden programjára kiterjedő módon. Ezzel egy csomó Sports Emmy díjat kapott, most májusban is az NBC Sports. Először a Sunday Night Football–al 2010-ben.

Röviden így lehet érzékeltetni az új CTO szervezet / “mélytechnológiai” központ rendkívüli szakmai kaliberét. Akinek mindez felkeltette a kiváncsiságát, az minden elérhető részletet megtalál Deep technical evangelism and development team inside the DPE (Developer and Platform Evangelism) unit of Microsoft című, május 17-i trendkövető bejegyzésemben.

4 hozzászólás to ““Mélytechnológiai” központ, először a redmondi fejlesztői kapcsolatok (… DPE) történetében”

  1. “Az utóbbi hat évet a Microsoftnál töltő Eric Schmidt”

    Nem vagyok szakmabeli, de (és) ebbe beletörött a mentális bicskám… 🙂

  2. Azt hiszem, rájöttem – rákérdezek… Akkor ez az E.S. csak névrokona annak az úrnak, aki úgy kiborította Mr. Ballmert? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: