Quotes

Az első négymagos [Cortex-]A7 táblagép: kínai világbejelentés visszatekintő

Az első négymagos [Cortex-]A7 táblagép: kínai világbejelentés visszatekintő

Nem emlékszem olyan esetre, amikor maga a nagy Kínai Népköztársaság elsőként tett volna világbejelentést a számítástechnikai eszközök területén, különösen nem a fejlesztések élvonalát jelentő tablet PC-k, azaz táblagépek, tabletek területén. Most azonban ez történt.

Az eset teljeskörű feltárása olvasható nemrég elindított témaspecifikus blogomon kialakított “élő könyv” formájában, angol nyelven: usd99allwinner.wordpress.com. KATTINTSON A JOBBOLDALON ELHELYEZETT TARTALMI ÁBRÁRA! Magáról a világbejelentésről pedig, “szoftver aktualitásként” jelen blogban, immár pontosan egy hónap távolából emlékezek meg, az egyik kínai képes beszámoló magyar nyelvű változatának segítségével. A fordítást jómagam végeztem el, több fordítóprogram segítségével és kellő tartalmi hozzáértés alapján.

Forrás: Az első négymagos [Cortex-]A7 táblagép áttekintése (首发A7四核平板发布会回顾) IMP3.net kínai nyelven, 2012. december 5.]:
és ezután következik ennek magyar nyelvű változata

 

December 5-én, Guangzhou-ban tartotta, kart karba öltve az Allwinner (全志) és az ARM vállalatokkal, "Quad-core, már nem a második" (“有四核,不再二”) jelmondattal sajtókonferenciáját az elektronikus táblagép eladások szinergiájának vezető márkája, az Onda (昂达). A cég világviszonylatban elsőként hozta piacra az ARM legújabb generációs négymagos processzorán (az Allwinner A31 quad-core chip-en) alapuló “Onda V972 négymagos” táblagépet. Ez sok meglepetést hozott és alapjaiban rázkódtatta meg a kínai táblagép ipart: quad-core processzor, nyolc shader motorral működő GPU, 9,7 hüvelykes Retina képernyő, dual-channel 64bit, 5 MP-s auto fókuszú kamera, 4K-s teljes felbontású videó lejátszás, és sok más. Álljon itt néhány fénykép, hogy bepillanthassunk a sajtókonferrenciába:

image

A konferencia megkezdését követően Liu Hui (柳徽), az ONDA (昂达) alelnöke elsőként a táblaszámítógép fejlődését mutatta be, valamint arról beszélt, hogy milyen változásokat hozott ez a mindennapi életben. Valóban, a játékoktól az olvasási szokásokig, egyenesen a tanulási szokásokig terjedően, a táblagépek mindannyiunk tudását és szokásrendszerét átalakítják, a kínai táblagép ipar számára pedig szintén ez az egyik jövőbeli irányvonal!

image

Mindez egy a táblagépek által előidézett, másik változást követően történik, melyet az ONDA történetének klasszikus terméksorozatai fémjeleztek, ahova a mindannyiunk által jól ismert VX505, VX909, VX989+ és sokminden más tartozik! A Jay Chou-val (周杰伦: http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Chou) való együttműködésben az ONDA márka már egy bizonyos mértékig számottevő javulást ért el.

imageÚj lehetőségek (新机遇)

Ezt követően az Allwinner Technology (全志科技) marketing igazgatója, Li Zhi (李智) hozzákezdett a világ első [Cortex-]A7 négymagos [alkalmazási] processzorának, az “A31 quad-core”-nak a bejelentéséhez. Elsőként Li Zhi bemutatta az Allwinner Technology és a tablet PC fejlesztés előtt álló új lehetőségeket.

[ami megtalálható a Wikipedia Allwinner A31 cikkelyében, mégpedig a következőképpen:]

image

(a színezés és a szögletes zárójelekben elhelyezett magyarázatok tőlem származnak)

Azt követően Li Zhi úgy írta le a legújabb Allwinner A31 processzorokat, hogy azok az ARM legújabb generációs, négymagos processzor architektúráján alapulnak, tökéletesen kompatibilisek a [Cortex-]A15 processzorokkal, 128-bites késleltetés nélküli buszuk van, és valamennyi ARM processzor között a legkiválóbbak az energiafelhasználás tekintetében.

image

Az Allwinner A31 [alkalmazási] processzoroknak nyilvánvaló előnyük van a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő négymagos processzorokhoz képest az architektúra, a cache, a GPU, a RAM és a NAND vonatkozásában. Ezen túlmenően az alacsony energiafogyasztás is az Allwinner A31 jelentős értékesítési erőssége.

image

Ezt követően az ONDA alelnöke, Liu Hui hivatalosan is bejelentette a délutáni sajtótájékoztató “nagy dobását”, a világ első négymagos [Cortex-]A7 [alkalmazási] processzorán (Allwinner A31) alapuló, “Onda V972 négymagos változatú” táblagépet.

image

Az "Onda V972 négymagos változat" új, nagyon divatos megjelenési konstrukciót hozott. Vékony, 3,9 mm-es háza van, fröccsöntéses a gyártási folyamat egy része, alumínium ötvözetű a ház, valamint G + G Gorilla Glass a kapacitiív érintőképernyő.

image

Ezúttal az "Onda V972 négymagos változat" két, fekete és fehér színválasztási lehetőségben jelenik meg a felhasználóknak.

image

Az ONDA V972 quad-core verzió az első Allwinner A31-el készülő táblagép, egyúttal a világon első tablet, mely az ARM új [Cortex-]A7 négymagos architektúráján alapszik, és ezzel a legfejlettebb táblagép [alkalmazási] processzort használja. 1 MB-os a másodlagos gyorsítótár, ami kétszer gyorsabb adatfeldolgozást, átviteli sebességet hozott, lenyűgöző élményt nyújtva a táblagépen.

image

Az “ONDA V972 quad-core verzió” megjelenítési képessége igen erős annak köszönhetően, hogy az Imagination 8 [shader] motoros PowerVR SGX544MP2-es GPU-ját tartalmazza. A pixel-kitöltés max. 3000M/mp sebességű, a háromszög renderelés mértéke is 100M/mp. Átfogó teljesítménye a szintén négymagos Tegra 3 teljesítményének több, mint kétszerese, az iPad 2-höz képest pedig annak másfélszerese.

image

Az első 64-bit memória adatszélességgel működő processzorok, összehasonlítva a széles körben használt, 32-bites adatszélességű processzorokkal, sokkal gyorsabban mozgatja az adatokat. Az “ONDA V972 quad-core verzió” kétcsatornás DDR3 memória technológiát használ (2GB kapacitásban), ami természetesen még gyorsabb.

image

A képernyő természetesen központi szerepet kapott az “ONDA V972 quad-core verziónál”. A világon legnagyobbat jelentő, Retina technológiával rendelkezik, melynél a felbontás max. 2048 x 1536 pixel, a színek telitettsége tekintében igen gazdag, a pixelek száma lenyűgöző, 3,1 millió és a pixelsűrűség 264PPI, mellyel ugyanazon a szinten van, mint az új iPad 4, ami az iPad 2-ének négyszerese.

image

Az “ONDA V972 quad-core verziónál” a kamera szintén alapvető fontosságú, mint ahogyan azt a fentiek mutatják. Professzionális minőségű, 5MP-es hátsó kamerája ugyanazt az USA-beli felsőkategóriás OV [OmniVision] kamera chip-eket használja, mint az iPhone 4 és az iPad 4. Ennek megfelelően AF kamera, autofókusz, f/2.8, 10 fps-os folyamatos lövés, 0 redőny késleltetés, hibrid infravörös szűrők, rázkódás elleni motor, 1080P-s teljes HD video felvétel, és Hawkview 2.0 jellemzik. Az elülső kamera 2 MP-es.

image

Az ONDA és az Allwinner nyilvánvaló előnye a videó lejátszás, ami itt sincsen másképpen. A HD videó dekódolás és kimenet vonatkozásában itt 4K-t értek el, azaz egészen 4096×2160-as, ultra nagy felbontást, a fővonalra jellemző 1080P-snél (1920×1080-as felbontás) négyszer nagyobb, és támogatja a Blu-Ray 3D videó közvetlen lejátszását. És a 12 videó előmegtekintési lehetősége, valamint a 4 videó egyidejű megtekintési lehetősége is komoly értékesítési erőssége lesz majd.

image

Az “ONDA V972 quad-core” támogatja a legújabb globális, nemzetközi tanúsítványoknak megfelelő Miracast szabványt (szabványos vezeték nélküli kapcsolat), beleértve a WiFi Display-t és a WiFi Direct vezeték nélküli kapcsolatot. Ezen túlmenően bevezeti az OTG kapcsolatot, a HiFi audio felvétel készítést (mint ahogyan az Apple iPhone hangfelvételi chip-jének segítségével az történik), és más újdonságokat, mint amilyen a következő generációs frissítési eszköz.

image

Az “ONDA V972 quad-core” beépített operációs rendszere az Android 4.1, de Liu Hui az Android 4.2-re tervezett frissítést is bejelentette.

image

Az “ONDA V972 quad-core verzió” már erőteljes négymagos teljesítményt, borzalmasan jó, 8 [shader] motoros képi megjelenítést kínál, miközben szuper energiatakarékos, alacsony energiafogyasztású, 9,7 hüvelykes képernyője a világon legjobb, Retina minőségű, 5 MP-s hátsó (+2 MP-s elülső) professzionális AF kamerája van, korlátokat feszegető 4K-s Ultra-HD média lejátszó, tökéletes konfigurációjú tablet PC, megdöbbentő áron, csak 1299 jüan [$208] 16GB-os változatban.

image

Az ár bejelentését követően Liu Hui az ONDA-tól, Li Zhi az Allwinner-től, valamint Zou Cheng az ARM-tól együttesen lebbentették fel a fátylat az “ONDA V972 quad-core verzióról”, ezzel hivatalosan bejelentve a négymagos táblagépek korszakának eljövetelét! Az “ONDA V972 quad-core verzió”  a decemberi országos listán, a[z Amazon-hoz hasonló] Taobao-n (淘宝网), online értékesítési csatornákon, mint [az Alibaba féle] Tmall.com (天猫) és a Jingdong Mall (京东商城) [azaz 360buy.com] lesz majd megtalálható.

Feltöltve 2013. január 4. péntek Szerző: Nacsa Sándor

Hozzászólás