Quotes

Végre. Méltó beszámoló és értékelés a Microsoft Surface-ről.

Végre. Méltó beszámoló és értékelés a Microsoft Surface-ről.
(Angol nyelvű trendkövető blogomon időközben már a Microsoft on five key technology areas and Windows 8 – UPDATED [Dec 15, 2012] with full content up to delivery and change of command [May 24, 2011Dec 15, 2012] című összegző és gyüjteményes bejegyzés keretében már lezárult ez a téma. Ajánlom mindenki figyelmébe.)

[mind Szoftver aktualitások, 2012. június 20.] után itt a Felszínes viszonyom a Microsofttal… [Dancsó Ádám majd 2 nyomdai íves, élvezetes és abszolút korrekt cikke a BetaTeam-en, 2012. december 28.], amiből itt csak a végső összegzést idézném (mivel maga az írás semmivel sem pótolható):

 

Örülünk, Vincent? – szól a filmtörténelem egyik leghíresebb kérdése. Oldalakon keresztül istenítettem és rúgdostam ezt a gépet, elkalandoztam az ökoszisztéma irányába amiről szintén ódákat zengtem majd megtiportam két lábbal. Ez a Microsoft. Két véglet, a hihetetlen innováció, az eszméletlen ötletek és nagyszerű produktumok cége, de a kihagyott ziccereké, a felfoghatatlanul begyöpösödött gondolkodásmódé és a buta megvalósításé is. Az alzheimeres zseni, aki elfelejti, hogy tegnap feltalálta az örök élet titkát. Hogy mi a Surface? Agyhúzás. Egy kegyetlen mentális izgatás ami megmutatja, hogy a Microsoftban minden megvan ahhoz, hogy a konkurenciát bármilyen téren, bármilyen pályán legyőzze, megsemmisítse. És megteszi? Nem. A hardver remek, de nem kiemelkedő. Az ár jó, de csak ha erősen utánaszámolunk. A Touch Cover szuper és a sok szín poén, de feláras. A dizájn és a használt anyagok tökéletesek, de gyártási pontatlanságok vannak. A hozzáférhetőség csapnivaló, az operációs rendszer tud összvissz három nyelvet. A kapcsolódó szolgáltatások nemhogy hozzák a konkurencia színvonalát, de bizonyos szempontból jobbak náluk – csak éppen alig elérhetőek. Sorolhatnám napestig.

A Surface tökéletesen tükrözi a cég janusi természetét, a mögötte húzódó ökoszisztéma meg igazi mesebeli sárkány: néha csap egyet-egyet, ritkán hatalmas lángot fúj de az idő nagyrészében úgy tűnik szunyókál. A 2012-es év ezért volt nagyon izgalmas: a szunyókálás először fáradt ébredezésbe ment át, de októberre úgy tűnik a kávét is sikerült már lenyomni. Csak remélni tudom, hogy 2013 ennek a folyamatnak a folytatása lesz és a Microsoft újult erővel és a korhoz illő gondolkodásmóddal vág neki az új évnek, mely egyértelműen az ökoszisztémák küzdelméről fog szólni.

Na de tényleg. Örülünk, Vincent? Igen, örülünk. A Surface egy remek masina luxusautó anyagminőséggel, vagány dizájnnal és kellően erős hardverrel, a Windows RT pedig egy pörgős, dinamikus és egyedi operációs rendszer amit sok ember a környezetemben úgy jellemzett: végre egy Windows, ami szerethető. Apró és hatalmas ötletek összessége teszi fantasztikussá a használatát, a Touch Cover, a cicaajtó, a két applikáció osztott képernyős futtatása, a teljesértékű Office csomag, a Flash-képes böngésző, a Desktop app, az ökoszisztéma többi eszközével való interakció, az USB port, a masszív drivertámogatottság mind-mind magasan a konkurencia fölé emeli a Microsoft táblagépét. Tökéletes az eszköz? Egy frászt.

Megérte-e várnom 2012 végéig egy tabletre? Igen. Ajánlom-e, hogy vedd meg? Nem – azt ajánlom, hogy találj egyet és nézd meg közelebbről, mert bele fogsz szeretni.

Dancsó Ádám

Reklámok

Feltöltve 2012. december 29. szombat Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: