Statuses

Ha nem a platform, akkor mi lesz a meghatározó a mai mobil számítástechnikai forradalomban?

In Kurrens/ajánlott on 2012. április 16. hétfő by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , , , ,

A korábbi mikroszámítógépes, később PC-snek nevezett forradalomban a platform bizonyult a verseny kulcs tényezőjének. A hardver alapoktól kezdve (Intel x86) az alapszoftverig (Microsoft DOS, arra épülő Windows 3.x, az átmeneti Windows 95 a Win32 API-val, végül mindez Windows NT alapon).

A legutolsó, konszenzusos válasz a címben megfogalmazott kérdésre az volt, hogy az ökoszisztéma. Ezt fogalmazta meg markánsan például Stephen Elop a múlt év elején, amikor a Nokia meghozta a Windows Phone melletti döntését. További információ: Nokia-Microsoft általában és fejlesztői szempontból (2011. február 25.). Az eltelt majd 14 hónap azonban nem változtatott lényegében a Nokia helyzetén, sőt a cég külső megítélése éppen a múlt héten soha nem látott mélységekbe esett vissza. Sok bejegyzésben foglalkoztam ezen a blogon a Nokia kapcsolatú történésekkel, érdemes lehet mindazokat újraolvasni a mostani címben foglaltak szempontjából.

A vNext.hu-n megkérdeztem, hogy az ottani, egyébként igencsak kritikus Nokia szemlélők, más véleményre jutnának-e, mint a Forbes egyik blogírója, aki szombati bejegyzése címében is jól kifejezte abbeni véleményét, hogy a cégnek semmiféleképpen sem szabad visszatáncolnia a korábbi döntésétől:
Nokia Must Not Look Back As They Shape Their Smartphone Future [Forbes, April 14, 2012]

The Finnish company cannot look back – they have decided their smartphone ecosystem path and need to work with Windows Phone no matter where that leads.

Velvárt András ezzel kapcsolatos véleménye:

Alapvetően egyetértek a cikkel, azzal a kiegészítéssel, hogy még egy visszatáncolás hatványozott Osborne-effektet generálna, és jó eséllyel a Nokia márkára is pusztító hatással lenne.

Dobi Sándor szerint is:

Igen nincs visszaút, ebben a csőben nem lehet megfordulni, akkor az már tényleg a végét jelentené a cégnek. Az hogy jó döntés volt-e a WP, vagy az inkább fel kellett volna ugrani az Android vonatra, az kiderül talán még ebben az évben.

Orosz Gábor szerint:

Annyira felégették maguk mögött a hidakat, hogy nincs is hava visszatáncolni. Klasszikust idézve: “Győzelem, vagy halál!”

Fari Gábor pedig egyenesen ezt említi:

En most pont azon gondolkozom, hogy vasaroljak-e Nokia reszvenyt. Jo lehetosegnek igerkezik.

Ezen utóbbi véleménnyel egyébként minden megszólaló és még Primusz Péter egyet értett, ami szvsz jól kifejezi, hogy mennyire torz az ökoszisztéma háború jelenlegi megítélése.

Fari Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet Charlie Kindel egy újabb, szvsz roppant okos és tanulságos cikkére is: Fragmentation Is Not The End of Android [Jan 14, 2012]. Ebben – a címtől meglehetősen eltérően – az fogalmazódik meg szvsz, hogy a jelenlegi állás szerint egyik ökoszisztémában sem egyetlen, se nem két szereplős a meghatározottság, hanem – éppen ellenkezőlegötfajta szerepkör aktuális összjátéka szabja meg a pillanatnyi meghatározottságokat, nevezetesen: fejlesztők, felhasználók, mobil szolgáltatók, eszközgyártók és operációs rendszer szállítók. Amikor cégek helyett szerepkör fajtákról beszélek, akkor már önmagában kifejeződik az, hogy sokkal összetettebb játéktérről van itt szó, mint a korábbi mikroszámítógépes, illetve PC-s forradalom idején. Amikor pedig az összjáték pillanatnyi meghatározottságát említem, akkor még inkább nyilvánvalónak kell lenni, hogy még ennél is összetettebb a játéktér, ha annak időben való alakulását is belevesszük a modellbe.

Rövidre zárva jelen kifejtést ezért ki merem jelenteni, hogy a címben megfogalmazott kérdésre pillanatnyilag nincs válasz, sőt nem is lehet válasz. Aki még mindig kételkedne ebben, annak figyelmébe ajánlanám az egyetlen dimenzió, a felhasználók esetében pillanatnyilag döntőnek tartott “fanboy”-ság kérdését. Lásd: Windows Phone őrültek és megszállottak (fanboys) (2012. április 14.).

Ki, hogyan vélekedik minderről?

Reklámok

Egy hozzászólás to “Ha nem a platform, akkor mi lesz a meghatározó a mai mobil számítástechnikai forradalomban?”

  1. […] helyzetmegítélést – az alábbiak mellett – még újabb felismerések jellemzik. Ld. Ha nem a platform, akkor mi lesz a meghatározó a mai mobil számítástechnikai forradalomban? (Szoftver aktualitások, 2012, április […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: