Quotes

Nokia, Apple, Microsoft, Google, Intel és Qualcomm tőzsdepiaci értékek (market capitalization) alakulása–ki mit gondol erről?

Nokia, Apple, Microsoft, Google, Intel és Qualcomm tőzsdepiaci vállalat értékek (market capitalization) alakulása [YCharts, April 13, 2012]

image

In terms of market capitalization, this news brought some craziness to the market where a company with $10.371 Billion in Current Liquidity (Current Liquidity = Current Assets – Current Liabilities) was valued at $15.904 Billion (Market Cap). Just do the math; if someone bought Nokia at that time, it would only spend $5.600 Billion, and the rest would be received in cash.

Seeking Alpha, April 11, 2012

THE LATEST MILESTONE: Apple hit the $600 billion level for the first time Tuesday.

COMPARISONS: It’s already the world’s most valuable company. Only one other company has ever been worth that much. Microsoft Corp. reached that valuation for 13 trading days around the turn of the millennium. It peaked at $619 billion and is now worth about $255 billion. General Electric Co. came just short of reaching a $600 billion valuation in August 2000.

BACK UNDER: By midday, the shares had retreated. The stock closed at $628.44, down 1.2 percent from the day before, putting the value below $600 billion again.

Yahoo! Finance, April 10, 2012

Normális világ????

Nacsa Sándor, vNext.hu, 2012. április 14.

Well, here’s more good news for Apple (Nasdaq: AAPL).

ACI Research analyst Ed Zabitsky said Microsoft’s (Nasdaq:MSFT) Windows 8 platform will put Microsoft on a whole new level: “If there is one company in the world that understands how to slay a dominant operating system, it is Microsoft.”

His note continues: “Enter Microsoft. Windows 8 is Microsoft`s first genuine paradigm shift since Windows 95. It completely embraces web apps based upon technologies like HTML5, Javascript, CSS3, WebGL, et al. Web apps will cause a violently disruptive change for Microsoft and for the entire industry… The entire cellphone and computing ecosystem will be shaken to the ground.”
Oy.

In February Zabitsky recommended shorting Apple stock when it was at $450, slapping on a $270 price target on the shares. He’s actually been at it for a while, which makes us wonder how his clients feel about him…

Ahead of the bell, Apple shares are up 1.2 percent to about $636.

Streetinsider.com, April 11, 2012

That would, in theory, make it an easy acquisition target for a cash-rich suitor like, say, Microsoft, which as of Dec. 31 had nearly $52 billion in combined cash and short-term investments. If the share price keeps falling, an acquirer like Microsoft could take out Nokia almost for free, or for a small premium, assuming that Nokia can, in its current state, demand one.

AllThingsD.com, April 11, 2012

Tanulság: még 1-2 ilyen negyedév, és a Nokia teljesen kivérzik, és fillérekért vihető lesz.

Orosz Gábor, vNext.hu, 2012. április 14.

‎Gábor Orosz: mintha azt hallottam volna, hogy a Nokia aláírt, hogy nem adja el magát másnak, csak az MS-nek. Úgyhogy ez is egy forgatókönyv… de tényleg eszméletlen, hogy már most kevesebbért megvehető, mint egy Skype

Velvárt András, vNext.hu, 2012. április 14.

‎Velvárt András: És a következő negyedévre azt igérik, hogy “hasonló, vagy rosszabb” lesz mint az előző. Tehát júliusra jó eséllyel még ennél is olcsóbb lesz.
Egy sört rá, hogy még idén jön a felvásárlási hír!

Orosz Gábor, ibidem

Gábor Orosz: szivesen sörözök Veled, de erre spéci most nem fogadnék 🙂

Velvárt András, ibidem

Hát nem biztos hogy az év végére egyáltalán érdemes lesz felvásárolni. Az MS is inkább azon kellene hogy gondolkozzon hogy egy egészséges állapotban levő nagy telefon gyártóval (mint pl a Samsung, LG, vagy akár a HTC) kötne OEM szerződéseket. Azok a gyártók legalább nem véreztetnék ki az MS-t és nagy tételben tudnának WP-es telefont gyártani. A Nokia annyit tud gyártani amennyire van pénze vagy amennyit ki tud könyörögni az MS-ból. Így pedig a bolt egyre költségesebb lesz az MS számára, miközben nincs akkora lendülete a platformnak mint amekkorára szükség lenne.

Dobi Sándor, vNext.hu, 2012. április 14.

‎Dobi Sándor: Na ezt nem értem. Az általad említett gyártók eddig csak tesséklássék Windows Phone-oztak, meg is látszik az eredményen. Mivel tudná az MS rávenni őket a nagyobb erőbedobásra? Semmivel.

Az MS-nek pont a Nokia teljes elkötelezettségére van szüksége, aki pár hónap alatt a legnagyobb WP OEM-mé nőtte ki magát. Azért jött ki a Lumia 900 patch 3 nappal az amúgy is rövid határidő előtt, azért kapnak 100 dollárt vissza fájdalomdíjul a userek. És azért van a WP történelmében először komoly marketing kampány.

A Nokia tud annyit gyártani, amennyit megvesznek tőle.

Amúgy a felvásárlásról: a Nokia finn cég, finn állami beleszólással… lehet, hogy ezért nem lett még felvásárolva. Sándor Nacsa esetleg tudsz erről valamit? Asszem 3-4 éve volt valami felvásárlási kísérlet, többek szimatoltak arra, de nem jött össze.

Velvárt András, ibidem

Velvárt András Arra gondolok hogy az emlitett gyártók nem tessék lássék adnának el saját brand alatt WP-s telefonokat mint ahogy most. Hanem OEM gyártók lennének és MS vagy valami új brand alatt dobnák paicra a telefont, hasonlóan mint ahogy az Apple csinálja. Mert azért lássuk be jelenleg is erről van szó, a Nokia annyi telfont tud a piacra dobni amire a szűkös erőforrásai valamint a MS szubvenciói elegendőek. Vagyis a Nokia jelenleg is OEM gyártója az MSnek de egyenlőre saját brand alatt adja el a telefonokat. Persze ennek is megvan az előnye mert a Nokia még mindig jól csengő név a piacon, de ahogy látjuk ez a név nem volt elegendő eddig a nagy piaci áttöréshez, miközben maga a név erősen amortizálódik.

Ezért lehet hogy lassan érdemes lenne az MS-nek elgondolkodni egy B terven és keresni egy valódi erős OEM gyártót, valamint saját brand alatt elkezdeni forgalmazni a telefonokat.

Persze ez is kockázatos de sok ideje nincs hogy kivárja azt hogy a Nokia meggyógyul.

Dobi Sándor, ibidem

Velvárt András nem hallottam és nem is találtam az MS strat partnerség előtti felvásárlási kísérletet, még pletykát sem. Ezzel szemben tavaly nyári híresztelés volt (LÁSD ITT) a Samsung részéről való felvásárlás is (a mIcrosoft felvásárlás mellett)

Nacsa Sándor, ibidem

Dobi Sándor: Valami olyanra gondolsz, mint ahogy különböző OEM-ek a Google-nek gyártják a Nexus szériát?

Orosz Gábor, ibidem

Pontosan, ez az egyik lehetőség, vagy tényleg csinálni egy saját brandet és arra az útra lépni mint az Apple. Nem kell ehhoz sok, meg hardver fejlesztő divizió, hiszen tudnak XBoxot is gyártatni. A telefon oemek meg tudnak specifikációnak megfelelő vasat tervezni hiszen eddig is ezt csinálták.

Dobi Sándor, ibidem

Dobi Sándor: azok a gyártók jól elvannak magukban, csak amolyan “hátha mégis bejön” alapon WinPhone-oznak, nomeg azért, mert így kevesebb szabadalmi díjat kell az MS-nek fizetniük. A Nokia az MS-nek főnyeremény. Elkötelezett, az életéért küzd, miközben azért ő is tud egysmást belerakni a közösbe. Persze így is nehéz küzdelem, de nélkülük esély se lenne – ezt nyilvánvaló volt a WP első éve alatt. És láttál bármelyik említett gyártótól olyan telefont, ami designban felveheti a versenyt a Lumiákkal? Talán csak a HTC One ilyen, de azt még csak képen láttam.

Velvárt András, ibidem

Velvárt András Nem nem láttam még egy olyan designet, de megvenni egy design divíziót más mint megvenni egy haldokló vállalatot és vele együtt egy haldokló brandet. Én az alternatívákat a felvásárlással szemben állítom. Jelenleg szerintem ezek az irányok jobbak mint egy esetleges felvásárlás.

Dobi Sándor, ibidem

Dobi Sándor: az MS gyakorlatilag megvette a Nokia smartphone divizióját. Tekints rá így. A Nokia márkanév nem erodálódott annyit, mint gondolod, az átlagember csak az unalmas gazdasági hírekben hall esetleg pár rossz szót, amit nem ért. A cikkekből pedig az látszik, hogy a Nokia az USA-ban sincs lejáratva, sőt.

Velvárt András, ibidem

Szerintem a Nokia brand főleg azon a szegmensben amortizálódott a legtöbbet ahol a WP nyomulni akar, vagy az okos, intelligens, smart (kihagytam valamit ? :D) telefonok szegmensében. Továbbra is nagyon erős a dumb vagy tradicionális telefonok piacán, de ott a WP (sem más konkurencia) nem létezik. Ma ha a szürke kisember bemegy a a nem hülyék számára fenntartott boltba, akkor iPhone, Samsung Galaxy, LG vagy HTC telefont akar venni, a Nokia maximum azért jön a képbe mert az eladó megmutatja neki ő meg rácsodálkozik hogy “néz’má a Nokia is gyárt ilyet???”

Dobi Sándor, ibidem

‎Dobi Sándor: A “next billion” pont azokról szól, akiknek még nem volt Smartphone-juk, de a következő években lesz. Ezért kellett a Tango is. Tehát, ha ezekben a körökben jól cseng még a Nokia név, akkor nincs baj 🙂

A Nokia meg azért jön képbe, mert ott van, kiemelten. Nézz csak be mondjuk itthon egy Telenor boltba.

Velvárt András, ibidem

‎Velvárt András Áruld el nekem hogy lehet az a szent grálként hajszolt árrést és hasznot amit mindenki irigyel az Appletól hogy lehet realizálni a dumb phone piacon. Persze lesznek olyanok akik feljebb lépnek egy lépéssel de nem fognak 3x annyit kiadni a következő telefonjukért. A “next billion” egy távoli jövőkép és azt a piaci bővülést biztos nem egy 3%-on álló OS fogja lefölözni, ő maximum azt fogja belőle érezni hogy a részesedése 3%-ról 1.5%-re csökken.

Dobi Sándor, ibidem

‎Dobi Sándor: természetesen sehogy nem lehet realizálni azt az árrést az alacsony szegmensben. Sőt, az Apple számára is hamarosan véget ér a védett időszak, látszik ez abból, hogy az iPad3-nál már kisebb a profit, mint elődjeinél.

A “next billion”-ba azért vegyük bele az nyugati világ felét is, akik még nem álltak át smartphone-ra. Nekik a WP ideális, de nyilván annak is van ereje, hogy az unokámnak Android-ja, iPhone-ja van, azt ajánlja nekem is.

Velvárt András, ibidem

Reklámok

Feltöltve 2012. április 15. vasárnap Szerző: Nacsa Sándor

Egy hozzászólás to “Nokia, Apple, Microsoft, Google, Intel és Qualcomm tőzsdepiaci értékek (market capitalization) alakulása–ki mit gondol erről?”

 1. Na én nagyon laikusként…

  Aki akart és tudott, már vett okostelefont (technologia orientáltak).
  Akit nem annyira érint, nem érdekli a téma, de kell majd egy következő telefon neki, és van rá pénze az a jónevű ms+nokia párost kedvelheti. Semmivel nem mond neki a MS kevesebbet. mint az Andoid. Windowst már látott 😉 Nokiája meg eddig is volt.
  Akinek nincs pénze, az úgyis olcsót akar, vagyis Android irányába megy el.
  Aki csak használni akarja és ismert neveket választ, az Apple vagy MS között is választhat.

  Szerintem a MS ott van a legnagyobb lemaradásban, hogy egy tipikus (laikus) Win felhasználó leül a gépe mellé és a zsebében levő telefon ADATAIT automatikusan babrálja. Driveként lássa, tudjon írni-olvasni róla, office dokumentum mentésekor felismerve a telefont máris olyan formátumban írjon bele, amit majd a telefon is megtud jeleníteni. Win API-t kellene kiadnia (természtesen + .Net) ami a telefon funkcionalitását integrálja a rendszerbe, vagyis pl. a levelező gyártók azonnal integrálhassák címjegyzékükbe a telefon adatait és a címjegyzék változások végigfussanak a telefonon, akár Javascript, amin egy weblapot megnyitva, ha azt érzi a lap, hogy van egy MS phone a közelben, akkor kihasználhatja azt (pl. hitelesítés, sms, helymeghatározás, akármi)

  Szóval a MS-tól nagyobb technologiai támogatást és windows integrációt várnak az emberek, szerintem. De amíg egy WP7 van a win-es gép mellett és semmi közük egymáshoz, addig a MS nem tudja kihasználni a potenciálját.
  A Win8 meg pont nem a legfontosabb irányba megy, csak a felszínt kapargatja, miközben az XP-ig vissza kellett volna a tartalom szintjén integrálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: