Quotes

Min dolgozik a Nokia?

Min dolgozik a Nokia? Az alábbiakból ki-ki a saját izlése és a webes tartalmak hitelességével szemben viseltetett igényessége szerint ezt eldöntheti:

Ahtisaari az Optio-ban: A Nokia egy új forradalmi telefonon dolgozik

A Nokia formatervezési igazgatója, Marko Ahtisaari a Nokia új telefonján dolgozik, ami forradalmasítja a telefon felhasználói élményt (UX).

Ha az új telefon kész lesz a felhasználóknak egy ujjal sem kell megérinteniük a képernyőt.

Ahtisaari az Apple iPhone-ját mint egy 5 éves innovációt jellemzi. Az iPhone és az iPad olyan mint egy rosszul tervezett ház, ahol a konyhából az étkezőbe vezető út a bejárati ajtón keresztül vezet.

Az Android és a Symbian olyan mint a babaház, mindenki be tudja őket rendezni a saját (izlésének megfelelő) bútorokkal és utána úgy használja őket.

Ahtisaari szerint a Microsoft Windows Phone használata természetesebb.

A témában többet a Kauppalehti Optio-ban [a nyomtatott változatban] lehet olvasni.

Ahtisaari Optiossa: Nokia työstää mullistavaa puhelinta

Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaari työstää seuraavaa läpimurtoa, joka mullistaa puhelimen käyttökokemuksen.

Kun uusi puhelin on valmis, ei käyttäjän tarvitsee enää kumartua tökkimään sormellaan ruutua.

Applen iPhonea Ahtisaari luonnehtii viisi vuotta vanhaksi innovaatioksi. IPhone ja iPad ovat hänen mielestään kuin huonosti suunniteltu koti. Tie keittiöstä ruokasaliin kulkee aina etuoven kautta.

Androidia ja Symbiania hän sanoo nukkekodeiksi. Niihin jokainen voi poimia omat kalusteensa ja käyttää vain niitä.

Microsoftin Windows Phonen käyttö on Ahtisaaren mukaan luonnollisempaa.

Aiheesta lisää tänään ilmestyneessä Kauppalehti Optiossa.

A cikk on-line kivonata (2012. 03. 15. 07:55)

A Nokia saját tableten dolgozik: a design vezetője

(Reuters) – A Nokia design vezetője, Marko Ahtisaari idejének egy harmadát egy olyan tablet létrehozására fordítja, amellyel a mobiltelefon gyártó ki tud majd emelkedni a több száz iPad-kihívó közül, nyilatkozta a finn Kauppalehti Optio magazinnak adott interjúban az illető.

“Dolgozunk rajta,” idézték nyilatkozatát.

A Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop azt mondta, a kategória érdekli a finn céget, de hangsúlyozta, hogy az Apple iPad dominanciája ellen küzdeni próbáló számos riválishoz képest eltérő megközelítésre van szükség .

“Továbbra is érdeklődéssel szemléljük a tablet piacot, de még nincs konkrét bejelentésünk”, közölte a cég szóvivője csütörtökön.

Széles körben számítanak arra, hogy az év során piacra hozza a Nokia Microsoft Windows 8 szoftverrel működő, saját tabletjét.

Nokia working on own tablet: design chief

(Reuters) – Nokia design chief Marko Ahtisaari is spending a third of his time on creating a tablet for the cellphone maker, which would stand out among hundreds of iPad-challengers, he said in an interview with Finnish magazine Kauppalehti Optio.

“We are working on it,” he was quoted as saying.

Nokia’s Chief Executive Stephen Elop has said the category is interesting for the Finnish company, but has stressed the need for a different approach to numerous rivals trying to battle against the dominance of Apple’s iPad.

“We continue to eye the tablet space with interest, but have made no specific announcements,” a company spokesman said on Thursday.

Nokia is widely expected to launch an own tablet using Microsoft’s Windows 8 software later this year.

Reuters híradás a cikkről (2012. 03. 15. 08:49 [3:39am EDT])

Március 15. és 19. között összesen 191 híradás jelent meg a legkülönfélébb helyeken és nyelveken a Reuters híradása alapján.  Ezt követően egészen március 22-ig mindössze 7. Ugyanakkor a tablet szó kihagyásával a keresés már 445 találatot eredményez március 20. és 22. között (szemben az előbbi 7-el). Mi történt?

Az ilyen jellegű híradásokban erősen másod osztályúnak (ld. az engadget.com, wired.com és techcrunch.com viszonylatokhoz képesti helyét) minősülő bgr.com (Boy Genius Report) a következő hírrel jelentkezett:

A Nokia forradalmian új telefon megépítésén dolgozik azért, hogy csatába szálljon a ‘gyengén tervezett’ iPhone-nal

Nokia is building a revolutionary new phone to combat the ‘poorly designed’ iPhone

BGR, Zach Epstein | Mar 20th, 2012 at 10:10AM

A bgr.com híradás részletes tartalmát nem idézném, mert érdemi információforrásként már a Reuters forrást nem vette figyelembe (ki tudja miért), kizárólag a jelen bejegyzés legelején szövegesen szereplő, méretét tekintve nyúlfarknyinak mondható, online Kauppalehti hírforrást. E köré kerített szenzációhajhász cikket a szerző.

A BGR információ 3 nap alatt jóval több “tovább híradást” generált, mint a korrekt Reuters hír 5 nap alatt: 445 szemben 191-el. A “tovább híradások” némelyike (sokasága? ki tudja) még jelentősen növelte a BGR szenzációhajhászását. Íme a magyar példa (ismét csak címében és lead-jében, mert érdemtelen a teljességben való idézésre):

A Nokia szerint elavult az iPhone

A Nokia vezető dizájnere szerint az Apple okostelefonja gyatra és nyakatekert konstrukció, a cég pedig egy forradalmian új készülékkel akarja lekörözni riválisait  – adta hírül a Kauppalehti című finn napilap.

[origo] 2012. 03. 21., 9:46

Micsoda csúsztatás, már ennyiből is jól látható módon!

Látva a BGR alapú, további híradások számosságát a Nokia helyreigazításra szólította fel a BGR-t, mégpedig a következő toldalék közzétételével, amit “frissítésként” tett meg a kiadvány (micsoda csúsztatás már megint!):

FRISSÍTÉS: A Nokia szóvivője további részletekkel kereste meg a BGR-t az Ahtisaari megjegyzések kapcsán [micsoda “zseniális” megfogalmazás: a BGR nem hibázott, sőt őt keresi meg a Nokia, mert annyira fontos webes forrásként funkcionál!]. Az interjúban általa körülírt interfész elemek ténylegesen olyan koncepciók, amelyeket Ahitisaari 2010 decembere óta hangoztat, mióta a LeWeb [konferencia] előadói pulpitusán [először] ismertette őket. A szóvivő nem kívánt arra nézve semmilyen megjegyzést tenni, hogy ezek a koncepciók megjelennek-e valaha egy általuk előállított eszközben és ha igen, akkor mikor.

UPDATE: A Nokia spokesperson contacted BGR with additional details regarding some of Ahtisaari’s comments. The interface elements he described during his interview are in fact concepts Ahtisaari has been discussing since December 2010, when he spoke about them on stage at LeWeb. The spokesperson declined to comment on if or when these concepts might appear in a production device.

BGR, Zach Epstein | Mar ???, 2012

A fentiekből ki-ki a saját izlése és a webes tartalmak hitelességével szemben viseltetett igényessége szerint maga eldöntheti azt, hogy mi az igazság a “Min dolgozik a Nokia?“ kérdésben.

Aki kiváncsi arra, hogy miként vették a fenti webes média csúsztatásokat az ily módon (az [origo]-ból) tájékoztatott hazai szakemberek az olvassa el Marko Ahtisaari (Nokia) esete a webes médiával (2012. március 22.) című bejegyzésemet.

Az ebben foglalt “Javaslom alapvetően revidiáljatok minden vele kapcsolatosat” felszólításom ugyanakkor nem érte el az általam szándékozott hatást: (a teljes ezzel kapcsolatos facebook diszkussziót érdemes részleteiben is megismerni, én csak a legelejét és a legvégét másolom ide)

Namost akkor mi is ebben az újdonság? Mármint mai szemmel nézve? Igen, volt számos hint a Meego-ra és a Windows Phone ux-et is magasztalta, de ma már tudjuk, milyen lett az N9, hogy mit értett egy ujjal való használat megkönnyítése alatt. Tudjuk mi az a glance-and-go a gyakorlatban is. De nem látszik, hogy mire fel mondta, hogy az iOS elavult, pláne, hogy mit sütnek a konyhában, ami forradalmi (a meego slide-ja nem az, 2012-t írunk már!)

Velvárt András  23 órája

Látom nem fogjuk egymást meggyőzni 😀
“The spokesperson declined to comment on if or when these concepts might appear in a production device.”

Ez a lényeg. Hol van az a “forradalmi” telefon? Lehet hogy nem is lesz? Lehet hogy nem Windows Phone alapú?

Majd Ha lesz akkor meglátjuk mennyire “forradalmi”. Addig meg több alázatot.

A sörös ajánlatom meg él. Ha az Nokia új telefonja miatt apple userek milliói fogják eldobni a az iPhone-t rohannak Nokia-t venni fizetem, ha az iPhone X miatt Lumnia tulajok százezrei fogják kukázni a telefonjukat akkor te fizetsz.

Dobi Sándor 19 órája

Az utóbbira való reagálásomat másolnám csak ide, hogy minden itteni olvasó láthassa végső, ezzel kapcsolatos véleményemet:

Sándor, mivel olyan meggyőzésről, amire a “Hol van az a “forradalmi” telefon?” kitételed utalt részemről nem volt szó, nem igazán tudok mit reagálni arra, hogy “Majd Ha lesz akkor meglátjuk mennyire “forradalmi”.”

Egyébként semmiféle forradalmi telefonról nem szólt az igencsak “kurta” finn cikk sem (mivel az újságíró szavai vannak ott végig és nem Ahtisaari idézetek), hogy a korábbi Ahtisaari megnyilatkozásokról ne is beszéljek.

A Nokia sokszor és alaposan kommunikált stratégiájában “next disruption” címszó alatt szerepel mindaz, ami a design pattern competition Ahtisaari által vázolt négy kockájának jobboldalijában szerepel. Ennek a stratégiai iránynak első képviselője volt az N9. A továbbiak között lehetnek forradalmiak, de megjelenésükkor semmiképpen sem az iPhone megdöntése a cél. Valójában a “next disruption” időben való kikisérletezése, ahogyan a legutolsó, ezév január végi részvényesi kommunikációban is olvasható:

“Third, we believe we must also invest to take advantage of future technology disruptions and trends. Through ongoing research and development, we plan to explore and lead next-generation opportunities in devices, platforms and user experiences to support our industry position and longerterm financial performance.”

“Finally, we believe that we must invest in new projects to drive differentiation and take advantage of future technology disruptions and trends. Through ongoing research and development, we plan to explore and lead next-generation opportunities in devices, platforms and user experiences to support our industry position as well as our ability to further differentiate over the longer-term. For example, new web technologies such as those commonly referred to as HTML5 may lead to less operating system-centric ecosystems. It is important to be able to drive such industry developments, which we believe will define the future of our industry.”

Ld. Nokia under transition (as reported by the company) [March 13, 2012]

Sándor Nacsa   19 órája

TANULSÁG: ÓRIÁSI ÉS MEGOLDATLAN PROBLÉMA A MAI WEBEN AZ INFORMÁCIÓ HITELESSÉGE !

Reklámok

Feltöltve 2012. március 23. péntek Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: