Quotes

ODFA Magyarország: értékalapú versenyt hoz a szoftvermonopólium megszüntetése

ODFA Magyarország: értékalapú versenyt hoz a szoftvermonopólium megszüntetése

Budapest, 2012. január 12., csütörtök (MTI) – A Magyarországi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODFA Magyarország) üdvözli és támogatja a szoftvermonopólium megszüntetését az oktatásban és más intézményekben, mivel ez nemcsak költségmegtakarítással jár, hanem elősegíti az értékalapú verseny kialakulását is a programok között.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011 végén jelentette be, hogy a versenysemlegességet szem előtt tartva, valamint a nyílt forráskódú szoftverek alternatívaként való felhasználhatóságára hivatkozva megszünteti a Tisztaszoftver programot. Ezt megelőzően a kormány már hozott egy határozatot az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról, ami szintén elősegíti a szabadon hozzáférhető, nyílt forráskódú szoftverek alkalmazását az államigazgatásban.

Az ODFA Magyarország értékelése szerint a döntések arra teremtenek lehetőséget, hogy más piaci szereplők is megjelenjenek a szoftverpiacon, elősegítve az innovációt és az egészséges árversenyt.

Suhajda Attila, az ODFA Magyarország elnökségi tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, ezután nem kell drága szoftvert beszerezniük az intézményeknek, illetve szélesebb körben is megjelenhetnek a nyílt szoftverek. Úgy vélte, bár nem lesz gyors a váltás, megoldás született az elmúlt hat-nyolc év problémájára.

Szentiványi Gábor, a szervezet másik elnökségi tagja a nyílt szabványok jelentőségről elmondta, ha az internet nem ilyen szabványokon alapulna, nem létezhetne ilyen méretekben, csak korlátozott, kis zárt alakzatai lennének.

Hozzátette, a nyílt forráskódú szoftverek sem ingyenesek, de szabadon hozzáférhetők. Előnyük, hogy a vevő dönti el, milyen alkalmazásokat használ, igaz, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokért többnyire fizetnie kell.

Nemzetközi tapasztalatok szerint azonban a nyílt forráskódú (Open Document Format – ODF – Nyílt Dokumentum Formátum) szoftverre való átállás egy év alatt megtérül.

Az ODFA Magyarország álláspontja szerint az elmúlt évtizedben a nyílt szabványokra, nyílt forráskódra épülő megoldások nem jelenhettek meg megfelelő mértékben az intézményekben. Az állam hosszú éveken át csupán egyetlen gyártó (Microsoft) zárt kódú szoftvertermékeinek a beszerzését finanszírozta, így például az oktatási intézmények a nyílt forráskódú és gyakran ingyenes megoldások bevezetésére kevés ösztönzést és támogatást kaptak.

Az ODFA Magyarország közleménye szerint az állam korábban az operációs rendszer frissítésekre, valamint az irodai szoftvercsomagra és csoportmunka megoldásokra minden évben milliárdos nagyságrendű adóforintot költött el: 2005-től évi 1,8 milliárd forintot, 2008-tól évi 1,5 milliárd forintot, 2011-ben pedig 1,1 milliárd forintot. Ugyanakkor a Tisztaszoftver School&Campus megállapodása értelmében az intézményeknek minden gépre meg kellett vásárolniuk az operációs rendszer előre telepített (OEM) verzióját, aminek költsége hozzávetőleg 15-20 ezer forint volt egyenként.

Mivel az oktatási intézményekben a statisztikai adatok szerint mintegy 300.000 gép található, a Microsoft az állami megállapodásnak köszönhetően gépcsere ciklusonként további 4-8 milliárd forint bevételhez jutott, az olcsóbb OEM konstrukcióval számolva. Ebből következően az állam az elmúlt 10 évben csak az alaplicencek biztosítására mintegy 20-25 milliárd forintot költött el az oktatási szektorban. Ez az összeg ráadásul szinte teljes egészében elvándorolt az országból, hiszen a megállapodásokat az állam az Írországi Microsofttal kötötte. A megállapodás az intézményekre is jelentős terhet rótt, mivel szoftverek kapcsán, az államilag támogatott konstrukció ellenére is gépcsere-ciklusonként legalább 2-3 millió forintot költött el egy 100 számítógéppel rendelkező intézmény.

Az ODFA Magyarország szerint a School&Campus megállapodás felmondásával az állam azonnali megtakarításhoz jut, hiszen a nyílt szabványokra épülő szoftverek bevezetésének költsége alacsonyabb, mint a Microsoft megállapodás korábbi éves költsége.

A szervezet álláspontja szerint az állam továbbra is támogatja a jogtisztaságot, hiszen a nyílt szabványokra épülő, akár ingyenes szoftvermegoldások és a legálisan megvásárolt zárt forráskódú megoldások egyaránt jogtiszták. Ráadásul a School&Campus megállapodás felmondása mindössze a Microsoft szoftverek állami támogatással történő beszerzésének a végét jelenti.

A nemzetközi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség, az Open Document Format Alliance 2006-ban alakult, tagjainak száma meghaladja a 660-at, egyikük az ODFA Magyarország.

A szövetség azon dolgozik, hogy világszerte megismertesse a döntéshozókkal, az informatikai szakemberekkel és a közvéleménnyel az ODF-et, tudatosítsa annak előnyeit és lehetőségeit.

Az ODF alkalmazás- és platform-független dokumentumformátum-szabvány. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet 2006-ban fogadta el az ODF-et ISO szabványként: az ODF szabvány 2009 óta magyar nyelven is rendelkezésre áll.

Forrás: MTI

Tisztaszoftver program kivezetése

A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve – képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket.

A változás kezelését, illetve átállást segítő programokról a portálon találnak bővebb információt.

2011. december 20.

Forrás: ?NFM? a http://tisztaszoftver.hu/portálon keresztül

Segítséget kapnak a szabad szoftverre áttérő iskolák (2012. február 8.)

A Tisztaszoftver program bizonytalan jövője nagy lehetőség a nyílt forráskód hívei számára. Elindult a Szabad út weboldal.

Tájékoztató oldalt indított a Tisztaszoftver program egyelőre bizonytalan sorsa, illetve a HUEDU és OpenEDU program állami finanszírozásának leállítása miatt szoftverállományuk újragondolására kényszerülő közoktatási intézmények számára az FSF.hu Alapítvány. A szabad szoftverek hazai népszerűsítésével foglalkozó szervezet a Szabad út nevű portálon olyan anyagokat tesz elérhetővé, melyek a nyílt forráskódú megoldásokra történő átálláshoz nyújtanak segítséget az általános és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára.

Tisztaszoftver, tiszta kabaré

Amint arról többször beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elsősorban a költségvetési források hiányára hivatkozva december végén egyoldalúan bejelentette a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult Tisztaszoftver program megszüntetését. A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. Felvetődött, hogy a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

A bejelentést követően azonban a Microsoft hazai leányvállalata tárgyalásokat kezdeményezett a program folytatásáról a minisztériummal, ezt lapunknak az NFM kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára is megerősítette. Úgy tudjuk: a január elején megkezdett egyeztetések még mindig folynak, megállapodás egyelőre nem született.

Forrás: IT café

Szabad utat a szabad szoftvereknek (2012. február 7.)

Az FSF.hu Alapítvány elindította a közoktatási intézmények szabad szoftverekre történő átállását segítő weboldalát. A Szabad út elnevezésű, új közösségi oldal a szabadut.fsf.hu címen érhető el. A projekt célja, hogy biztosítsa az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó tanárok és rendszergazdák számára mindazon információkat, amelyek a sikeres migrációhoz és a szabad szoftverek használatához, oktatásához és az informatika érettségire felkészüléshez szükségesek.

A Szabad út projekt azonban több egy egyszerű portálnál: az FSF.hu Alapítvány az oldal üzemeltetésén túl támogatja a szabad szoftverekre történő átálláshoz szükséges útmutatók, és az oktatásban használható elektronikus és hagyományos tananyagok, tanulási segédletek elkészítését is. A szabadut.fsf.hu oldal az információk összegyűjtésén túl nagy hangsúlyt fektet a közösségi funkciókra is, hogy a közoktatásban dolgozók és a témával foglalkozók segítséget kérhessenek és nyújthassanak, valamint megoszthassák egymással tapasztalataikat.

A szabadut.fsf.hu minden funkciója ingyenes, az oldalon elérhető információk, tananyagok, segédanyagok pedig szabadon felhasználhatók. A projekt finanszírozását és az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúrát az FSF.hu Alapítvány biztosítja. Az Alapítvány garantálja, hogy az oldal a jövőben is teljes egészében ingyenes marad, és az oldalra a jövőben is kizárólag olyan licenc alatt kerülhetnek fel anyagok, amely biztosítja a szabad felhasználást.

Az FSF.hu Alapítvány várja azok jelentkezését is, akik szívesen vennének részt a Szabad út projektben, és munkájukkal segítenék a hazai közoktatás átállását szabad szoftverekre. Bízunk benne, hogy a szabadut.fsf.hu hatásosan fogja majd össze az eddig elszórt migrációs projekteket, és az oldal által biztosított erőforrások segítségével az ország bármelyik közoktatási intézménye sikeresen válthat szabad szoftverekre.

Forrás: FSF.hu Alapítvány bejelentés

Oktatóközpontot alakít ki a médiahatóság a nethasználó fiataloknak

Budapest, 2012. február 7., kedd (MTI) – Az internethasználó fiatalok védelme érdekében oktatóközpontot alakít ki Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még az idén – jelentette be a médiahatóság elnöke kedden.

Szalai Annamária egy, a témában megrendezett budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, széles körű civil és szakmai összefogással kívánják elindítani a “médiaértés oktató központját”, ahol a gyerekek játszva, biztonságos környezetben ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek azok veszélyeivel is.

Utalt a hatóság által megrendelt EU KIDS Online elnevezésű, 2011 szeptemberében megjelent kutatásra, mely szerint a magyar gyerekek átlagosan 9 éves korukban kezdik el önállóan használni a világhálót. Hozzátette: a feltételezések szerint ez az életkor a következő években tovább csökken, és várhatóan valahol az 5. és 6. év táján “stabilizálódik”.

Közölte, céljuk egy olyan “digitális játszótér” létrehozása, amely a fiatalokat virtuálisan kalauzolja el a televíziózás, az internet és a mobil kommunikáció világába, ahol interaktív játékokon, szemléletes példákon keresztül ismerhetik meg a média működéséi mechanizmusát.

Azt hangoztatta, azt várják az oktatóközponttól, hogy kevesebb internethasználó gyerek és fiatal esik majd áldozatul az internetes bűnözésnek.

Szalai Annamária az MTI-nek elmondta, az oktatóközpontot egy Hűvösvölgyi úti villaépületben kap helyet, ahol korábban a médiatudományi intézet működött.

Elmondta, a központ terveik szerint legkésőbb ősszel kezdi meg működését. Reményeik szerint évente legalább 10 ezer iskolást tudnak majd bevonni a programba.

A médiahatóság elnöke az MTI-nek arról is beszélt, Magyarországon a gyerekek és fiatalok védelme érdekében változtatni kellene az internet szabályozásán, ezért a jogalkotót arra akarják biztatni, hogy az “internetes gyermekvédelem” jegyében pótolja a hiányosságot, ahogy azt az e tekintetben fejlettebb országokban már megtették.

Elmondta, állami és civil szervezetekkel összefogva szeretnék összegyűjteni és megfogalmazni a szabályozási igényeket, és a javaslatsort még ebben az évben eljuttatni a jogalkotóhoz.

Szalai Annamária a “Biztonságosabb internet” nemzetközi napja alkalmából rendezett, a feladatban szerepet vállaló Microsoft Hungary székházában tartott programon azt hangoztatta, a médiahatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalokat megóvják a nethasználat veszélyeitől, ezért programokat indítanak, kiadványokat jelentetnek meg, s online fórumokon is terjesztik az ismereteket a biztonságos nethasználatról.

Elmondta azt is, az általuk üzemeltetett weboldalon bárki bejelentést tehet, ha a világhálón a gyerekekre káros és veszélyes tartalmakat talál. Közölte, a http://www.internethotline.hu című oldalukat tavaly szeptembertől január végéig közel 6 ezren látogatták meg, és 532 bejelentést kaptak. Hozzátette: 98 esetben “konkrét és sikeres” intézkedés is történt, így például volt amikor öngyilkosságra buzdító netes oldalt távolítottak el a közbenjárásukra.

Közölte, sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekek közösségi oldalaira kitett fényképeit pedofil honlapokon használják fel. Jelezte, az NMHH kezdeményezésére a két legnagyobb, Magyarországon működő közösségi portál megváltoztatta a felhasználók képeinek a technikai kezelését, megnehezítve ezzel a képlopásokat.

A Biztonságosabb internet napja alkalmából rendezett programon Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke arról beszélt, egyre több olyan iskola működik Magyarországon, ahol az oktatásban nap mint nap használják a számítógépet, vagy ahol már a dolgozatokat is az interneten keresztül lehet leadni.

Arra is rámutatott, hogy a technológia fejlődése után csak “biceg” a tudatosság, ezért vállaltak szerepet ennek növelésében. Ezzel összefüggésben úgy vélte, a nemzeti alaptantervben több helyen is meg kellene jelennie az informatikának.

Lerch Attila, a program házigazdája, a Microsoft oktatási üzletágának igazgatója arról számolt be, hogy a cég a különböző képzésein keresztül az elmúlt években több mint 100 ezer embert, köztük sok diákot és tanárt tudott elérni. Jelezte: utóbbiak közül 3 ezer pedagógust tudtak elérni. A rendezvénnyel egy időben több iskolában is oktatást tartottak a nemzetközi nap alkalmából, az egyik ceglédi helyszínt élőben is kapcsolták.

A rendezvényen hirdették ki a biztonságos internethasználat témájában, a fiataloknak meghirdetett pályázat győzteseit, valamint adták át az “év legjobb hazai weboldala” szavazás nyerteseinek járó díjakat. Utóbbi versenyben a bookline.hu, az index.hu és a hasznaltauto.hu oldalak nyertek.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, az említett verseny zsűri elnöke egyebek mellett arra mutatott rá, hogy az internet lerombolja a magán-, és a közszféra határait, így a “magánéletet transzparenssé teszi a világhálón”, de “leleplezheti a világ legtitkosabb információit” is.

A jogi problémákra utalva elmondta, a német alkotmánybíróság néhány éve hozott egy olyan elvi ítéletet, ami szerint a személyi számítógépben tárolt adatok, eljárások tulajdonképpen bizonyos értelemben az emberi személyiség részének tekinthető.

A Safer Internet Program (Biztonságosabb Internet Program) célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának biztonságosabbá tétele, különösen a gyermekek számára, és a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

A Biztonságosabb internet napot a világ mintegy 70 országában, köztük Magyarországon február elején rendezik meg. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, ugyanakkor az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros tartalmakra.

Forrás: MTI

Reklámok

Feltöltve 2012. február 9. csütörtök Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: