Quotes

Novák István Re: WinRT/Metro .NET alapon

Novák István (ld. webes megjelenéseit) véleménye a WinRT/Metro .NET alapon (mint a Silverlight és a Windows Phone 7) első kommentjeiről:

Soha nem voltam a világvége és pesszimista hangulat embere, igyekeztem mindig azt nézni, hogy egy adott helyzetben milyen pozitív dolgokat lehet meglátni. Lehetőségem volt személyesen is résztvenni a BUILD-en, végignézni az összes fontos keynote-ot és session-t. Bennem az csapódott le, hogy hihetetlenül jól össze lett hozva a konferencia éppen úgy, mint a Windows 8. Az ott jelenlevők között magas volt végig az izgalom foka, s nem nagyon lehetett olyanfajta pesszimista állásponttal találkozni, mint amit a Sanyi által kivágott idézetek tartalmaznak.

A konferencián a regionális igazgatóknak volt néhány külön találkozójuk “fontos” Microsoftos vezetőkkel, szakemberekkel. Ezen találkozók tartalmának jelentős részéről ugyan nem beszélhetek, de elhangzott néhány olyan dolog, amelyről az ott jelenlevők megerősítették, hogy publikus információként kezelhetők. Ezek közül Anders Hejlsberg arra a kérdésemre, hogy lesz-e C# 6.0 (utaltam a kérdésben a .NET “halálát” felvető rosszindulatú szóbeszédre) ezt válaszolta (megpróbálom pontosan idézni): “Igen, természetesen. Már néhány hónapja dolgozunk rajta, de még nem árulhatom el, hogy miről is szól a történet. Afelől pedig senkinek semmilyen kétsége ne legyen, hogy a Microsoft és az én csapatom is a .NET-et szilárdnak, jövőbemutató platformnak látja. Rengeteget fektettünk ebbe a platformba, eszünk ágába sincs ezeket az értékeket kidobni, és a jövőt is ennek a platformnak a továbbfejlesztésével képzeljük el. A Windows Runtime nagyszerű dolog, rengeteg mindent felhasználtunk belőle a korábbi .NET-es tapasztalatokból, és úgy alakítottuk ki, hogy az a .NET-tel remekül együtt tudjon működni!”

Egy másik beszélgetésen Jason Zander a Silverlight “halálát” taglaló kérdésre (ezt másvalaki tette fel) ezt válaszolta: “A Silverlight egy nagyon jó technológia és a Microsoft még sokáig a fejlesztői eszköztárában kívánja tartani, a Visual Studioval is hosszú ideig kívánjuk támogatni. A Windows 8-cal az új felhasználói élmény kialakitását célzó XAML alapú technológia jelentős mértékben a Silverlightban akkumulált tudásra épül. Teljesen természetes dolog, hogy a WPF, Silverlight és a Windows 8 XAML-je konvergálni fog. Attól, hogy ezt a technológiát nem Silverlight-nak hívják, még minden Silverlight fejlesztő számára ismerős lesz. A hamarosan megjelenő Silverlight 5 ennek a konvergenciának is egy fontos lépése lesz, aki ebben fejleszt alkalmazást, biztos lehet benne, hogy azt hosszú ideig, még jónéhány Visual Studio változattal képes lesz karbantartani.”

A BUILD-en megjelent Windows Developer Preview rengeteg mintapéldát tartalmaz, érdemes végignézni azokat. Aki ezt megteszi, észreveheti, hogy a HTML/CSS/JS stack nem a .NET-től vesz el valamit, hanem opcióként megnyílik. Silverlight fejlesztők számára a mintaprogramokban lévő XAML is érthető lesz J, jól lehet, még Blend támogatás nincs a Preview-ban a XAML szerkesztéshez.

Szóval lehet “búsmagyarkodni” és sírni, illetve jelentős koncepcióváltásról beszélni, de valójában értelmetlen a dolog. A Microsoft a Windows 8-cal nem eldob valami fontosan a jelenleg meglévő dolgokból, hanem egy teljesen új dolgot ad hozzá – a Metro stílusú alkalmazások fejlesztését HTML/JS, XAML/C#/VB/C++ vermekkel és minden nyelv számára azonos platformmal a Windows Runtime-on keresztül. Aki nem kíván ezekkel az új lehetőségekkel együtt élni, nyugodtan folytathatja fejlesztői munkáját a megszokott platformján SL/WPF/WinForms/ASP.NET/.NET, az a jövőben is támogatva lészen, még hosszú ideig.

A Metro stílusú alkalmazások a felhasználói felületről szólnak. A szerveroldalon (LOB alkalmazások) semmilyen sírásra okot adó változásról nincs szó…

Egyébként még csak egy prebéta állapotban van a Windows 8 – szerintem már ez is meglehetősen stabilan működik. Ezt a levelet is a BUILD-en kapott tabletől írom, amelyre én magam telepítettem fel az Outlook-ot (az Office-szal együtt), és még jónéhány alkalmazást, amelyet rendszeresen használok, pl. Acrobat Reader, DropBox, VLC Media Player. Meglepő módon, ezek Windows 7-es változatai működnek már ezen a prebétán is!

Összegezve: nincs értelme sírni, előre kell nézni…

Novák István (ld. webes megjelenéseit)

P.S.

A kérdéses WinRT/Metro .NET alapon (mint a Silverlight és a Windows Phone 7) kommentek (csak az első 19 óra kommentjei):

– “Eléggé….katymaz. Nem?”
– “Én még emléxem arra a hypera, ami a Vista, WPF, Silverlight, Win7 esetében volt. Most is kísértetiesen hasonlít erre a dolog! És ha valaki véletlenül a kétségeit próbálja elmondani, akkor nem lesz más, csak kórustag a SL végét harsogók kórusában, szánalmas!”
– “a legtöbb .net fejlesztőnek nem sok értelme lesz foglalkoznia a winrt-s világgal, csak max pár touch-os, csini diagram, kisebb játék erejéig.”
– “Bevallom az elemzés kb. feléig jutottam, mégsem lettem semmivel okosabb a win8-at, illetve a vele járó kompletten felforgatott fejlesztési modellt tekintve. A wp7 bizonytalan jövőjére vonatkozó felvetésemre is csak egy kiemelt idézetet leltem, ami kb. annyit tett, hogy igazam van, vagy mégsem. Röhej.”
ERRE MÁR VALAKI NEM BÍRTA CÉRNÁVAL ÉS ÍGY REAGÁLT ERRE AZ ÉRTETLENKEDÉSRE:
“ha nem értesz belőle semmit, akkor a helyedben elgondolkoznék a szakmaváltáson :)”
AMIT AZ ÉRINTETT ÍGY VÁLASZOLT MEG:
“tudom, hogy hírelemzőnek nem vagyok jó, te végignézted, végigolvastad? 😛 Viccet félretéve. A winRT világgal MS akkora koncepció váltást vitt véghez, mint mondjuk DOS – win3.1 közötti koncepció váltás. Csakhogy a 90-es évek legeleje óta sokat változott a világ, és nem elég azt mondani, hogy nyugi jó lesz. Pláne, hogy a koncepció ekkorát változott, mégis az átlag user szemében, ez akkor is csak egy win7 egy csicsás főmenüvel, azaz ráadásul el is kell tudni adni, azt a brutális sok munkát amit az utóbbi 2-3 évben csináltak, hogy a winRT egyáltalán megszülessen.
Engem se mint fejlesztőt, se mint felhasználót nem győzött meg az MS a winRT – win8 “hú de jóságáról”. Sőt még arról se, hogy vegyek wp7-et, mert az nem egy kifutó OS.”

Reklámok

Feltöltve 2011. szeptember 28. szerda Szerző: Nacsa Sándor

4 hozzászólás to “Novák István Re: WinRT/Metro .NET alapon”

  1. […] Az első választ Novák Istvántól kaptam:Novák István véleménye az első kommentekről […]

  2. […] WinRT/Metro .NET alapon (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. szeptember 27.) – Novák István véleménye a ‘WinRT/Metro .NET alapon’ c. cikk első kommentjeiről (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. szeptember 28.) – Peter Bright a Windows 8-ról […]

  3. […] a Windows 8 ARM-os változatára (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2012. február 10.) – Novák István véleménye a ‘WinRT/Metro .NET alapon’ c. cikk első kommentjeiről (‘Szoftver aktualitások’ blog, 2011. szeptember 28.) – Peter Bright a Windows 8-ról […]

  4. […] modellje [webfejlesztőknek] ('HTML5 szakmai alapon' blog, 2011. október 27.) – Novák István véleménye a 'WinRT/Metro .NET alapon' c. cikk első… ('Szoftver aktualitások' blog, 2011. szeptember 28.) – Peter Bright a Windows […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: