Statuses

JavaScript, HTML5 – Windows Phone 7, Windows 8 műegyetemi szemmel

In Kurrens/ajánlott on 2011. szeptember 23. péntek by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Interjú Dávid Zoltánnal, BME AAIT

Zoli, három, az interjú címében is jelzett témában szerepeltek az idei Web Konferencián: JavaScript reneszánsz [az én szept. 28-i “utóvizsgálatom”: Valóban? ], HTML5 Windows Phone Mangora és [az én október 5-i tényfeltáró elemzésem: PhoneGap-el abszolút leghatékonyabb?A Windows 8 alkalmazás modellje. [Szept. 28: végre megkezdődött a konferencia regisztráció!] A kérdések előtt kérlek mutasd be csoportotok munkáját!

A BME AAIT tanszékén (www.aut.bme.hu) működő Alkalmazott Informatika Csoportot több, mint tíz éve Dr. Charaf Hassan hozta létre. Minden olyan téma érdekel minket, ami alkalmazott, azaz a gyakorlatban használható, közvetlen értelme és haszna van. A csapatot a mai napig Hassan vezeti, a .NET-közeli részekkel Albert István foglalkozik, a webes technológiákat barátaimmal Balássy Gyurival és Gincsai Gáborral visszük, a telefonok és eszközök hagyományosan Forstner Bertalan területe, az adatbázisok, BI Kovács Ferenchez tartozik, beágyazott rendszerekben, Linuxban pedig Bányász Gábor van otthon. Vannak olyan univerzális szakértőink is, mint Nagy Dani vagy Fekete Krisztián, akik otthonosan mozognak menedzselt környezetben, telefonon és weben is.

Kérdés: Zoli, a ti csoportotok a Microsoft .NET hazai bevezetésében élenjáró módon működött közre annak idején. Most a JavaScript és a HTML5 desktopos böngészőn túli, Windows Phone 7-es és Windows 8-as megjelenése foglalkoztat benneteket, miközben sok .NET-es fejlesztő számára ez „visszalépés”, már szinte eretnekség. Nincs itt valami ellentmondás?

Nincs ellentmondás: mi mindig is egy újdonságokra nyitott csapat voltunk, és ha megtetszett valami, akkor azonnal elkezdtük használni is. A HTML5 2010 óta, ha méreteiben nem is, de jelentőségében összemérhető a 2001-es .NET-tel. A csoport továbbra is foglalkozik a .NET-tel, de az én figyelmemet most jobban lekötik a HTML5 gyűjtőfogalom technológiái.

Ráadásul a két világ (webes, desktopos – HTML5 és .NET) előbb-utóbb összeér. A BUILD konferencián bemutatott Windows 8 Preview egymás mellé helyezi a HTML5 és egyéb technológiát használó alkalmazásokat. Ezt nem csak láttuk, hanem használjuk is: a Windows 8-t szeptember 14. óta teszteljük-használjuk érintőképernyős gépen.

Kérdés: Ezek szerint lehet JavaScript és HTML5 alapokból kiinduló platformon is közel hasonló hatékonyságú alkalmazásokat fejleszteni, mint tisztán Windows, vagy más desktop, natív telefon alapokon?

Vannak alkalmazások, amiket még jobban is. A HTML5-tel egy újabb alkalmazásplatform terjed el éppen, ami az alkalmazások egy köréhez tökéletes, ráadásul egyszerű, könnyen elsajátítható. A böngészőben futó alkalmazásokkal szemben a felhasználói elvárások is mások, mint egy asztali alkalmazás esetén, és ezeket az elvárásokat HTML5 alapon könnyű túlteljesíteni.

A HTML5 alkalmazásoknak ugyanakkor vannak korlátai. Ezek egy része a futási környezetből, a böngészőből fakad. Ezeket a korlátozásokat például egy olyan operációs rendszer oldhatja fel, amely teljesértékű programként futtatja a HTML5-Javascript kombinációval készült alkalmazásokat. A Windows 8 egy lépés ebbe az irányba.

Kérdés: Mi a helyzet ugyanakkor a fejlesztési munka hatékonyságával?

Én .NET fejlesztőként indultam, a legtöbbet Visual Studiot használtam. Ez az egyik legjobb integrált fejlesztői környezet, HTML5 + Javascripthez eddig nem találtam hasonlóan nagy tudásút. Ami meglepett, hogy nem is igazán hiányzik. Bár a Javascript ránézésre egy magas szintű nyelv, és ezért automatikusan a C#-hoz hasonlítanám, valójában nincs alatta akkora platform és annyi kapcsolódó eszköz és technológia, mint a C# esetében a .NET, az SQL szerver, az Entity Framework és még sorolhatnám. Ennek köszönhetően a Javascript fejlesztés eszközigénye is jóval szerényebb. Hasonló a helyzet, ha a HTML5-öt hasonlítom bármelyik hagyományos asztali GUI technológiához: a HTML5 nagyságrendekkel egyszerűbb, mint például egy WPF. Programozáshoz a notepad++ a kedvencem. Ha egy olyan integrált fejlesztőeszközre van szükség, amit futtatja a Javascriptet és design támogatás is van benne, akkor ott a Blend.

A sokszereplős projektekben csapatmunkára továbbra is a Team Foundation Servert használjuk, szerveroldalon ASP.NET MVC-t – ez a múltunkból fakad, abból, hogy .NET fejlesztőként indultunk. Az viszont látszik, hogy a HTML5 és Javascript alapú fejlesztésekhez nyugodtan használhatnánk más eszközöket is ugyanezekre a feladatokra. Ilyen értelemben a HTML5 és Javascript kevés megkötést jelent egy projekt számára.

Amiben más ez a világ, mint a hagyományos asztali vagy mobil alkalmazások az az, hogy itt nem konkrét operációs rendszerre, platformra vagy eszközre fejlesztünk, hanem sok böngészőre. Az általános megrendelői elvárás pedig böngészőben futó alkalmazások esetén az, hogy minden böngészőben fusson, míg a hagyományos fejlesztéseknél teljesen egyértelmű, hogy egy Linux-x86-ra készült program nem fog elindulni a Java virtuális gépen. Most úgy látom, hogy aki HTML5 alkalmazások fejlesztésére adja a fejét, és nem a webes világból jön, annak meg kell szoknia ezt a gondolatot.

Kérdés: Vannak-e már most üzleti előnyei ennek a megközelítésnek, avagy igazából majd akkor jelenik ez meg, amikor a Windows 8?

A HTML5 fejlesztésből nem lehet kimaradni. Ez egy a Windowstól függetlenül létező nagyon fajsúlyos dolog. Én inkább úgy látom, hogy a Windows 8 és a HTML5 fejlesztők együtt profitálnak abból, hogy rengeteg olyan fejlesztő előtt nyílik meg az asztali alkalmazások fejlesztésének lehetősége, akik korábban csak webre fejlesztettek. HTML5 fejlesztők tízezrei rendelkeznek már most azzal a tudással, ami a Windows 8 megjelenésekor már nem csak webes tudás, hanem általános alkalmazásfejlesztői tudás lesz.

Kérdés: Hogyan tudják a már eddig is webes technológiákkal foglalkozók a legkönnyebben kiaknázni ezeket az új lehetőségeket?

Erről egy jó képet adhatnak az előadásaink, illetve a BUILD konferencia online is elérhető felvételei. Akit ennél mélyebben érdekel a téma, vagy szeretne két nap alatt egyből hasznosítható fejlesztői tudást szerezni annak ajánlom személyreszabott képzéseinket. Ezek nem sablon tanfolyamok, hanem minden esetben a tanulni vágyóval személyesen egyeztetett tematikájú, az Ő igényeire szabott, gyakorlati tudásátadások. Aki komolyan gondolja, hogy gyorsan szeretne értelmes dolgot tanulni az keressen meg minket a tanfolyam@aut.bme.hu címen.

A csoport tagjainak előadásai a Web Konferencián:

A JavaScript Reneszánsz (Dávid Zoltán, BME AAIT)

Az előadás a javascript és a HTML5 együttesének lehetőségeit vizsgálja élő példákon keresztül. Végigmegyünk egy teljesértékű javascript-HTML5 alapú alkalmazás felépítésén és megvizsgáljuk a vele kapcsolatos fejlesztői kihívásokat (canvas programozás, hang és képkezelés).

HTML5 fejlesztés Windows Phone Mango-ra (Nagy Dániel és Fekete Krisztián, BME AAIT)

Napjainkban egyre elterjedtebbek az okos-telefonok. Egy weboldal fejlesztése során a fejlesztőnek emiatt arra is gondolnia kell, hogy az általa írt alkalmazás mobil környezetben szintén elérhető legyen. Egy oldal teljes funkcionalitásának „mobil-képessé” tétele azonban nyilvánvaló kompromisszumokkal jár, és alapvetően egy más megközelítést kíván mind a tervezés mind pedig a fejlesztés szakaszában. A felület „felhasználó-baráttá” alakítása minden eddiginél hangsúlyosabbá válik, amit a HTML 5 nyújtotta lehetőségek nagyban megkönnyítnek. Az előadás során élő példán keresztül mutatjuk be azokat a legalapvetőbb és legfontosabb szempontokat, amelyek egy mobil-alapú webes alkalmazás elkészítéséhez feltétlenül szükségesek.

A Windows 8 alkalmazás modellje (Albert István, BME AAIT)

Az előadás célja, hogy bemutassa, milyen új utakat nyit webfejlesztők számára a Windows 8 radikálisan újragondolt webes futtató környezete. Részletes információkat a BUILD (http://www.buildwindows.com/) konferencia után közlünk, elöljáróban azonban elmondhatjuk, hogy váratlan újdonságokkal számolhatunk be ezen a területen.

Napjainkban egyre elterjedtebbek az okos-telefonok. Egy weboldal fejlesztése során a fejlesztőnek emiatt arra is gondolnia kell, hogy az általa írt alkalmazás mobil környezetben szintén elérhető legyen. Egy oldal teljes funkcionalitásának „mobil-képessé” tétele azonban nyilvánvaló kompromisszumokkal jár, és alapvetően egy más megközelítést kíván mind a tervezés mind pedig a fejlesztés szakaszában. A felület „felhasználó-baráttá” alakítása minden eddiginél hangsúlyosabbá válik, amit a HTML 5 nyújtotta lehetőségek nagyban megkönnyítnek. Az előadás során élő példán keresztül mutatjuk be azokat a legalapvetőbb és legfontosabb szempontokat, amelyek egy mobil-alapú webes alkalmazás elkészítéséhez feltétlenül szükségesek.

Reklámok

Egy hozzászólás to “JavaScript, HTML5 – Windows Phone 7, Windows 8 műegyetemi szemmel”

  1. […] információ: – JavaScript, HTML5 – Windows Phone 7, Windows 8 műegyetemi szemmel (2011. szeptember 23.) – JavaScript reneszánsz? Valóban? (2011. szeptember 28.) – JavaScript […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: