Statuses

A Silverlight és azon belül a Windows Phone 7 fejlesztés aktuálisabb, mint valaha

In Kurrens/ajánlott on 2011. július 21. csütörtök by Nacsa Sándor Címkézve: , , ,

Ezt mutatja – korántsem egyedül (erről majd később és külön) – a “Szoftver aktualitások” webhely értékelése a legsikeresebb témakör alapján (lásd még: részletes információk PDF-ben):

image

összesen

A bejegyzések megnevezése (=témája):

2.184

feb 8-i: Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz

299

feb24-i: Silverlight 4 intenzív képzés [~3×4 óra >> 12 óra 15 perc]
A fenti könyv egyes fejezeteinek megfel
elő képzés videón utólag is megtekinthető (az alábbi sorszámok az egyes fejezetek számai):

1. Silverlight és XAML alapok [45:06] (Csala Péter)
2. Layout Management [63:33](Árvai Zoltán)
3. Alapvető vezérlők [47:50] (Csala Péter)
4. Animáció és média [61:27] (Árvai Zoltán)
5. Stílusok és testreszabhatóság a Silverlightban [37:05] (Turóczy Attila)
6. Adatok kezelése [66:04] (Csala Péter)
7. Saját vezérlők készítése Silverlightban [51:01] (Fár Attila Gergő)
8. Kommunikáció a kliens és a szerver között [79:30] (Csala Péter)
9. A Silverlight rejtett képességei [66:42] (Tóth László)
10. Üzleti alkalmazások fejlesztése Silverlightban [79:01] (Árvai Zoltán)
11. Összetett adatok megjelenítése és kezelése [36:36] (Fár Attila Gergő)
12. Moduláris alkalmazások fejlesztése [50:28] (Árvai Zoltán)
++ HTML5 kitekintés [50:29] (Kopacz Botond)

441

feb 25-i: Nokia-Microsoft általában és fejlesztői szempontból

Ebből Windows Phone vonatkozású átkattintások (annál is inkább, mivel a szeptemberben megjelenő Windows Phone 7.1, ‘Mango’ már Silverlight 4 szintű lesz):

7 Visual Studio 2010 Express for Windows Phone
3 Microsoft Expression Blend for Windows Phone
1 Silverlight for Windows Phone
de már ‘obsolete’ a tartalma, ki tudja mióta
3 Windows Phone Developer Tools January 2011 Update
1 Windows Phone Marketplace
4 Mégis, mennyivel produktívabb WP7-en fejleszteni, mint más mobil platformokon?
5 Just how productive is WP7 development compared to iOS, Android and mobile Web?
Ebben Velvárt András Silverlight MVP arról számol be hogyan sikerült Árvai Zoltán, szintén Microsoft MVP-vel együtt mindössze másfél óra alatt majdnem készen lenniük egy ott kiadott feladattal, miközben a saját területükön hosszabb idejű tapasztalatokkal bíró Android, iOS és mobil web szintén 2-2 főből álló csapatai legfeljebb alkalmazásaik egyetlen lapjáig jutottak el. Ahogyan Velvárt András fogalmazott: “ebben óriási része volt a Silverlight fejlesztőeszközök hatékonyságának (is)”.

Ezért hangsúlyozottan fel kell hívni a figyelmet a Windows Phone lehetőségekre a Nokia-Microsoft megegyezést értékelő, harmadik bejegyzés vonatkozó részének megismétlésével:

Bevezető áttekintés

A Microsoft valahogy így ábrázolja a két cég erőinek egyesítését:

clip_image001

Darabszámokra lefordítva (noha ez az összefogás hihetelen leegyszerűsítése, ld. a fenti ábrát, hogy mi minden jön még szóba ebben az összefogásban) ez nem kevesebb, mint a 2011-re eddig elképzelhetőnek tartott 20 milliónyi Windows Phone 7 éves eladás egy nagyságrenddel való megnövelése két év távlatában, hiszen a Nokia Symbian telefonjainak éves forgalmi szintjét (run-rate-jét) már 2011-ben 120 millióra teszik és ezt kb. két éven belül Windows Phone telefonok fogják kiváltani (miközben a már eddigi, ugyan nem Nokia szintű kizárólagossággal csatlakozott partnerektől – Samsung, HTC, LG és Dell – is jelentősen növekedni fognak az ilyen eladások). A Windows Phone 7 Silverlight-os technológiájával dolgozó fejlesztők ezzel hihetetlen alkalmazási, sőt platformfejlődési potenciálhoz jutnak.

Így nem csak a WP7-el eddig nem foglalkozó Microsoft-os fejlesztőknek, hanem úgy a Symbian-os fejlesztőknek, mint minden más, eddig sem Microsoft-os, sem Symbian-os fejlesztőnek érdemes minél előbb bekapcsolódnia a Silverlight-os fejlesztések világába.

Visszatérve a Windows Phone / Silverlight platformra: a magyar fejlesztők számára különösen aktuális és jó lehetőségről van szó, hiszen a Microsoft Magyarország éppen most kínálja a következőket:

clip_image002A továbbiakra nézve igen fontos megjegyezni, hogy a fent említett, kiváló Silverlight 4 könyv teljesen feleslegessé tesz bármilyen Silverlight értékelést. Erre senki se számítson itt.  Akit a Silverlight szépsége (mert valóban szép és hatékony technológia) érdekel az nézzen bele a könyvbe (letöltési információ a fenti linken található jegyzetben).

Aki viszont nem akarna egy teljes könyvvel birkózni, hogy minél egyszerűbben szerezzen bizonyosságot annak a Mégis, mennyivel produktívabb WP7-en fejleszteni, mint más mobil platformokon? című bejegyzés alapján elérhető, sajnos angol nyelvű Just how productive is WP7 development compared to iOS, Android and mobile Web? című bejegyzést tudom csak ajánlani. Ebben Velvárt András Silverlight MVP arról számol be hogyan sikerült Árvai Zoltán, szintén Microsoft MVP-vel együtt mindössze másfél óra alatt majdnem készen lenniük egy ott kiadott feladattal, miközben a saját területükön hosszabb idejű tapasztalatokkal bíró Android, iOS és mobil web szintén 2-2 főből álló csapatai legfeljebb alkalmazásaik egyetlen lapjáig jutottak el. Ahogyan Velvárt András fogalmazott: “ebben óriási része volt a Silverlight fejlesztőeszközök hatékonyságának (is)”.

Reklámok

3 hozzászólás to “A Silverlight és azon belül a Windows Phone 7 fejlesztés aktuálisabb, mint valaha”

  1. […] különösen fontos, mert A Silverlight és azon belül a Windows Phone 7 fejlesztés aktuálisabb, mint… (2011. július 21.) című bejegyzésem az új lehetőségek gyors […]

  2. […] Silverlight a jövő? Szerző: admin – 2011. július 22. péntek Növekvõ Silverlight és Windows Phone fejlesztési potenciál A Silverlight és azon belül a Windows Phone 7 fejlesztés aktuálisabb, mint valaha […]

  3. […] A Silverlight és azon belül a Windows Phone 7 fejlesztés aktuálisabb, mint valaha Ezt mutatja – korántsem egyedül (erről majd később és külön) – a “Szoftver […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: