Statuses

Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben: Hajas Tamás szakdolgozata

In Kurrens/ajánlott on 2011. május 31. kedd by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , ,

Akit érdekel ez a kérdés csak ajánlani tudom a problémakör bevezetéseként. Különösképpen azért, mert magyar nyelven nem találni ezzel kapcsolatos szakirodalmat.

A szakdolgozatot így vezeti be Hajas Tamás:

A nyílt forráskódú szoftver (open source software) kifejezés hallatán a legtöbbeknek valószínűleg a Linux operációs rendszerek jutnak az eszükbe, hiszen feltehetőleg ez a nyílt forráskód legismertebb példája. Ha pedig megkérdezzük, hogy mi a Linux legfőbb jellemzője, akkor minden bizonnyal azt mondaná mindenki, hogy az ingyenesség. Ezek alapján hamar arra a helytelen következtetésre juthatunk, hogy a nyílt forráskódú szoftverek legfőbb jellemzője az ingyenesség.

Mint látni fogjuk, az ingyenesség – mint motivációs tényező – valóban fontos része lehet a nyílt forráskódra épülő üzleti modelleknek, azonban korántsem szükségszerű és nem is a legjellemzőbb motívum.

A nyílt forráskódú szoftverek kódjáért – jellegéből adódóan – nem kérhet licencdíjat a szerző. Ennek ellenére már a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a nyílt forráskód köré számos olyan üzleti modell építhető, ami biztosítja a vállalkozás számára a profitot, ugyanakkor a felhasználói igényeket is képes – akár a zárt forráskódú világ kínálatánál magasabb szinten – kiszolgálni.

Szakdolgozatomban két webalkalmazásokkal foglalkozó cég – az amerikai Acquia és a magyar Sense/Net – példáján keresztül mutatom be a különböző üzleti lehetőségeket. Megvizsgálom az alapvető jogi vonatkozásokat, a költség és erőforrás oldalt, a profitteremtési és innovációs modelleket, valamint a cégek kapcsolatrendszerét.

Míg az Acquia esetében az alapot a létező nyílt forráskódú szoftver adta, addig a Sense/Net a zárt forráskód világából indult. Ezért kíváncsi voltam arra is, hogy mennyire vált hasonlóvá egymáshoz a két vállalat működési modellje azáltal, hogy mindketten a nyílt forráskód mellett tették le a voksukat. Feltételezésem szerint számos terület párhuzamba állítható, de mivel a gazdasági érték előállítása többféle tevékenységre is épülhet, ezért teljes azonosság nem alakult ki.

További információ: Nyílt forráskódú szoftver az üzleti modellben (2011. február 9.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: