Statuses

Kanban és Scrum magyar nyelvű minikönyv (díjmentes)

In Kurrens/ajánlott on 2011. március 24. csütörtök by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , ,

Novák István hívta fel a figyelmet az InfoQ-n 2009 végén megjelent Kanban and Scrum – making the most of both című minikönyv ezen a héten megjelent, magyar nyelvű fordítására. Mindenki díjmentesen hozzáférhet a Csutorás Zoltán és Marhefka István szakértő fordításában megjelent, magyarul Kanban és Scrum – mindkettőből a legjobbat (2011. március 22.) című, 105 oldalas műhöz.

image

Mivel éppen ebben a hónapban aktuális diszkusszió kezdődött a prog.hu-n arról, hogy Agilis fejlesztés – miaz? (2011. március 7-22.) különösen érdemes erre a kiadványra felhívni a figyelmet. (Aktuális még a korábbi, Miért nem tudunk minőségi szoftvert alkotni? [2011. február 21. – március 22.] prog.hu diszkusszió és a prog.hu-n is megjelent 10 éves a “Kiáltvány az agilis szoftverfejlesztésért” [2011. március 2.] című saját számvetésem kapcsán is.) Válasz ugyanis eddig nem igen született a felvetett kérdésre a prog.hu-n, sőt ilyen hozzászólás is napvilágot látott ott (a kiemelések tőlem, pirossal néhány scrum-ra vonatkozó):

Az utóbbi 10 évben rárakódott bullshit hegyet lehámozva, kb. annyi a lényeg, hogy kis lépésekben fejlődik a szoftver, és minden lépés után egyeztetsz a megrendelővel/felhasználóval, hogy jó-e az irány. Egyébként szerintem ez tök természetes. Soha senkit nem láttam még úgy programozni, hogy egy hatezer oldalas specifikációval leül a gép elé és három év kódolás után átadja a kész szoftvert. Ilyen nincs és a gyakorlatban soha nem is volt.

Tehát minden szoftverfejlesztés agilis, csak eddig nem volt külön neve, most meg van: Agilis.

Csak az a baj, hogy azok a szerencsétlenek, akik eddig specifikáció gyártással keresték meg a napi betevő kábítószerre valót, most ilyeneket találnak ki, hogy scrum, poker planning, standup meeting, user story, sprint, iteration, kik-off week, stb.

Szóval erős bullshit szűrővel szabad csak közéjük menni.

A minikönyv magyar előszava (Csutorás-Marhefka) ugyanakkor szinte rögtön cáfolja az efféle vélekedéseket:

Évekkel ezelőtt egy kritikus állapotba került projektbe csöppentünk válságkezelőként és új vezetőfejlesztőként. Gyorsan világossá vált számunkra, hogy az eddig alkalmazott vízesés módszerekkel nem jutunk messzire. A projekt közel egy évvel korábban indult, a követelményspecifikációt pedig még mindig nem sikerült lezárni. A megrendelő türelme elfogyott, látható eredményt várt a csapattól, méghozzá nagyon gyorsan. Ekkor kezdtünk el új projektvezetési módszerek után kutatni.

Az agilis és XP irányzatokról hallottunk már, néhány elemüket alkalmaztuk is, de emellett szükségünk volt egy hatékony és dokumentált menedzsmentmódszerre. Az interneten sok információt lehetett találni a Scrum „ideológiáról”, de nekünk konkrét, gyakorlati tanácsokra volt szükségünk, viszont nem ismertünk hazai, jelentős tapasztalattal rendelkező embert. Ekkor jelent meg Henrik Kniberg Scrum and XP from the trenches című könyve az InfoQ-n. Pont ilyet kerestünk!

Az említett könyv egyébként nem véletlenül jelent meg 2007-ben. Szerzője, Henrik Kniberg (aki egyik szerzője a Kanban and Scrum minikönyvnek is) egyenesen így kezdi az InfoQ ajánlást:

The tricky part to agile software development is that there is no manual telling you exactly how to do it. You have to experiment and continuously adapt the process until it suits your specific situation.

This book aims to give you a head start by providing a detailed down-to-earth account of how one Swedish company implemented Scrum and XP with a team of approximately 40 people and how they continuously improved their process over a year’s time.

vagyis

Az agilis szoftverfejlesztés trükkös része az, hogy nem létezik olyan kézikönyv, amely pontosan megmondaná hogyan is kell azt csinálni. Kisérletezni kell és folyamatosan adaptálni a[z alkalmazott] fejlesztési folyamatot, amíg az nem passzol az adott, konkrét szituációhoz.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy azonnali kezdést nyújtson az olvasónak azzal, hogy részletes, földhözragadt beszámolót nyújt arról, miként implementálta egy svéd vállalat körülbelül 40 fős team-je a Scrum-ot és az XP-t, és miként javították rendszeres módon [fejlesztési] folyamatukat egy éves időtartam során.


Látványos előadás az Øredev-en (2010. november 11.). Felvétele IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A magyar fordítói szakember páros a Scrum and XP from the trenches megemlítése után így folytatja az előszót:

A projekt végül sikeres lett, a terméket éles használatba vették, mi is külön utakra tévedtünk. A Scrumról időközben rengeteget tanultunk, már magabiztosan alkalmaztuk és bevezettük új helyeken is. Jóval később mindketten – bár más projekten, más cégnél – újra közös problémába botlottunk. A már átadott termékek éles üzemi támogatása, és ezzel egy időben továbbfejlesztése új kihívások elé állított minket. A háromhetes, megszakíthatatlan sprintek valahogy nem működtek ebben a helyzetben.

Ekkor már ismertük a Lean-/Kanban-módszert, ami jó választásnak tűnt az adott helyzetben. Nagyobb rugalmasságot, erősebb folyamatszemléletet ígért. Mindketten alkalmazni kezdtük. A sors úgy hozta, hogy ebben a témában is megjelent egy könyv Henrik Kniberg és Mattias Skarin tollából. Mielőtt letöltöttük volna, tudtuk, hogy mire számíthatunk. Nem csalódtunk.

Az előszó ezek után mindenkinek ajánlja a minikönyvet, a megrendelőktől kezdve a fejlesztőkig vagy akár tesztelőkig terjedően. Végül ezzel zárja az ajánlást (a kiemelés tőlem):

Az Olvasó ezzel a kiadvánnyal egy csapásra két legyet is üthet: megismerheti mind a Scrum, mind a Kanban lehetőségeit.

A manapság oly divatos Scrum új megvilágításba kerül. A könyv elrugaszkodik a tananyagként oktatott dogmáktól, megmutatja, mik a Scrum korlátai, és azokon hogyan lehet változtatni úgy, hogy közben ne veszítsük el az irányítást.

Számos ötletet, tippet kaphatunk arról, hogyan szervezhető meg több csapat vagy akár egy teljes szervezet munkája, hogyan lehet kezelni egyszerre több fejlesztés alatt álló terméket, amelyeken egy közös csapat dolgozik.

A Lean szemlélet “anyjával” Mary Poppendieck-kel az Agile 2008 konferencia kapcsán készült 3 és fél perces interjú. Poppendieck volt az, aki a fiával (?) együtt írt, 2003-as könyvével elsőként vitte be a szoftver fejlesztés világába ezt a szemléletet az ipari gyártás és logisztika világában már jól bevált gyakorlatból.

Mary Poppendieck ajánlása pedig imígyen szól (a kiemelések tőlem):

Henrik Kniberg egyike azon keveseknek, akik képesek egy bonyolult helyzet lényegét megragadni, kiemelni a fontos gondolatokat a lényegtelenek közül, és kristálytisztán, könnyen érthető formában közölni azokat. Ebben a könyvben Henrik briliánsan magyarázza el a Scrum- és a Kanban-rendszer közötti különbségeket. Világossá teszi, hogy ezek csak eszközök, és arra van igazán szükségünk, hogy megértsük, hogyan használjuk őket gyengeségeik ellenére és erősségeik kiaknázásával.

Ebből a könyvből megérthető, miről is szól a Kanban, mik az erősségei és korlátai, illetve mikor érdemes alkalmazni. Szintén jó leckét mutat arról, hogyan és mikor fejleszthetjük vele a Scrumot vagy bármely más
módszert, amit éppen alkalmazunk. Henrik világossá teszi, hogy nem az a lényeg, milyen eszközök alkalmazásával kezdünk, hanem az a mód, ahogyan időről-időre folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

A Mattias Skarin által írt második fejezet még hasznosabbá teszi a könyvet azáltal, hogy – egy valós életből vett példán keresztül – végigvezet minket a Scrum és a Kanban alkalmazásán. Ebben a részben követhetjük végig, hogy ezen eszközök hogyan segítették együtt és külön-külön is egy szoftverfejlesztési folyamat tökéletesítését. Észrevehetjük, hogy a sikernek nincs egyetlen igaz útja, hanem – a saját, pillanatnyi helyzetünk függvényében – magunknak kell kitalálnunk a következő lépést a jobb szoftverfejlesztési folyamat felé.

Ajánlom még:
Interview: Lean Software Development with Mary Poppendieck (2008. február 14.)
From Agile ’08: Mary Poppendieck on Plank Roads (2008. augusztus 5.)
Scrum (development) (Wikipedia)
Lean software development (Wikipedia)
Kanban (development) (Wikipedia)
David Anderson’s site – the creator of Kanban
David Anderson Presents Kanban Part1 (Yahoo videó, 2007 november)
David Anderson Presents Kanban Part2 (Yahoo videó, 2007 november):

A longtime Agile thought leader, David [Anderson] was on the team that created the widely known Feature Driven Development methodology in Singapore, along with Jeff De Luca and Peter Coad. He then spent some time at Microsoft, guiding the development of the Microsoft Solutions Framework for Agile and CMMI process improvement. Since then, he has been at Corbis in Seattle, exploring Kanban implementations and other ideas from Lean.

A Kanban szoftver fejlesztésbe való bevezetését úttörő módon 2004-ben megkezdő David Anderson-tól is van az itt ajánlott könyvnek előszava, mégpedig egy meglehetősen alapos előszó. Ebből ezt idézném:

2004-ben úgy döntöttem, hogy a legfontosabb Lean-alapelvek közül megkezdjük a „húzórendszer” bevezetését. Erre akkor nyílt lehetőségem, amikor a Microsoft egyik vezetője felkért, hogy segítsek egy belső IT-rendszerek karbantartását végző csoport működésének megújításában. Az első megvalósítást a Theory of Constraints elméletben Dob–Puffer–Kötél néven ismert húzórendszer alkalmazásával végeztük. Az eredmény igazi sikertörténet lett: a ciklusidő 92 százalékkal csökkent, a teljesítmény több, mint háromszorosára nőtt, az előrejelzési pontosság pedig 98 százalék lett.

2005-ben Donald Reinertsen beszélt rá, hogy valósítsunk meg egy teljes Kanban-rendszert. Erre 2006-ban nyílt lehetőségem, amikor a Corbisnál megbízást kaptam a szoftverfejlesztési részleg vezetésére, Seattle-ben. Az első eredményekről 2007-ben kezdtem beszámolni, előadást először 2007 májusában tartottam a Lean Termékfejlesztési Konferencián, Chicagóban.


Ebben a 2008. októberi interjúban David Anderson — többek között — arról is beszél, hogy miközben a programozási team-ek terén az Agile jelentős sikereket ért el, addig a vállalati folyamatok állandó agilis alakítása terén még nem lehet erről beszélni. Mindez két év és egy negyedév elteltével igen jelentős problémaként fogalmazódott meg a 10 éves jubileum kapcsán. Lásd: 10 éves a “Kiáltvány az agilis szoftverfejlesztésért” [2011. március 2.] című számvetésemet. Más szempontból is igen jelentős megállapításokat tesz az Agile jövőjét akadályozó korlátok tekintetében, ezért különösen érdemes megtekinteni.

Végül megjegyzendő, azt már szinte alig tudja valaki, hogy Anderson-nak mekkora szerepe volt a Microsoft Solution Framework 4.0 (MSF v4.0) kimunkálásában és a Visual Studio Team System agilis tulajdonságainak kidolgozásában (ld. Folyamat kialakítás a Visual Studio Team System 2008-ben illetve CMMI® or Agile: Why Not Embrace Both! [2008. november]), pedig éppen a Corbis állást megelőzően dolgozott két évig ezen, melynek lényegét legtömörebben alábbi blogbejegyzései fejezik ki:

On Joining Microsoft… (2004. augusztus 28.), I’ve Been Moved (2005. augusztus 9.), Still Working for BillG (2006. szeptember 6.):

… when I took the job I told Sam Guckenheimer that I could only do it for two years. After that I needed to get back to managing a team and leading people doing real work. If I stayed too long in the MSF ivory tower I’d lose my credibility to talk about management and agility and software engineering. So when the chance came up to go to Corbis and get back to leading a team I jumped at it. …

vagyis

amikor elfoglaltam az állást azt mondtam Sam Guckenheimer-nek, hogy csak két évig tudom betölteni azt. Ennek elteltével szükségem lett arra, hogy visszatérjek team-ek vezetéséhez és valódi munkát végző emberek irányításához. Ha túl sokáig maradnék az MSF elefántcsont tornyában, akkor elveszíteném saját hitelemet a vezetésről, az agilitásról és a szoftverkészítéssel kapcsolatos megnyilvánulások terén. Így, amikor eljött az alkalom, hogy a Corbis-hoz menjek, és ismét egy team-et vezessek, megragadtam azt. …

Joel On MSF (2005. január 4.), MSF for CMMI (2005. március 16.), Trust is the Essence of Agile (2005. június 26.), Definitely Not Mickey Mouse (2005. augusztus 16.), Innovation in MSF v4.0 (2005. szeptember 15.), végül pedig kivonatok valamennyi MSF vonatkozású blogbejegyzéséből (2004. április 16. — 2009. július 16.)

There’s a lot of buzz on Kanban right now in the agile software development community. Since Scrum has become quite mainstream now, a common question is “so what is Kanban, and how does it compare to Scrum?” Let’s clear up the fog. What are these things? Where do they complement each other? Are there any potential conflicts? The purpose of this session is to clarify Kanban and Scrum by comparing them, so you can figure out how these may come to use in your environment.Recorded 2010-11-11 at Øredev – oredev.org 

Reklámok

3 hozzászólás to “Kanban és Scrum magyar nyelvű minikönyv (díjmentes)”

  1. Két témába illő eladó könyvem volna:
    Ken Schwaber: Agile Project Management with Scrum, Microsoft Press Washington, 2004
    Ken Schwaber: The Enterprise and Scrum, Microsoft Press Washington, 2007
    Jó állapotban vannak, az új áruk egyenként $39.99 volt. aquarius@gmail.hu

  2. Sajnos nem érem el a linket, ahonnan letölthetném a könyvet. Ha valaki el tudná küldeni nekem az m.imola91@gmail.com címre nagyon hálás lennék.
    Előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: