Statuses

JavaScript keretrendszerek összevetése

In Kurrens/ajánlott on 2011. március 16. szerda by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Az alábbiakban egy kigyűjtést tennék közre arról, hogy milyen a JavaScript keretrendszerek megítélése a világban. Erre az vezetett, hogy általában a fejlesztői szempontok dominálnak, míg hiányoznak olyanok, mint: piaci térfoglalás (market scope), a UI control készletek teljessége (completeness), a control-ok ergonómiája (usability) és az alapértelmezés (default) szerinti esztétikum (aesthetics). Akit csak ezen szempontok érdekelnek az rögtön a kigyűjtésre ugorhat.

Különösképpen ez a fejlesztői összejövetel inspirált a továbbiakban látható kigyűjtés elkészítésére, azoknak ajánlható, akiket a fejlesztői szempontok is érdekelnek:

A múlt év februárjában megalakult és ma már 262 tagot számláló budapesti JavaScript Meetup Group (budapest.js) március 22-én este 7 órakor tartjaotta aktuális havi összejövetelét.

A téma: JavaScript keretrendszerek összehasonlítása (Dojo, jQuery, MooTools, YUI)
A helyszín: Prezi HQ, Károly körút 9. Budapest
A részvétel ingyenes

A keretrendszerek ütköztetésére kiötlött feladat tárgya: Megadott kulcsszó alapján a Flickr-ről visszaadott fotó találatok diavetíthetősége. A felület két panelre bontható. A felső panelen egy kereső kap helyet, ahol a megadott kulcsszóra releváns fotó találatok jelennek meg bélyegképként. Az alsó panelre a találatok áthúzhatók, sorba rendezhetők, és gombnyomásra Lightbox-szerű diavetítésben megtekinthetők. A képváltások animáltak.
Követő információ:
Házifeladat megoldás ismertetése, jQuery (Galiba Péter 20 percben felvételről): a kipróbálható megoldás;
Házifeladat megoldás ismertetése, MooTools (Szász Tibor14 percben felvételről): a kipróbálható megoldás;
Dojo-s, kipróbálható megoldás (Török Gábor / slink): nekem személy szerint ez tetszett a legjobban, roppant gyors és jól használható
Egy másik jQuery-s, kipróbálható megoldás (Lay András / LaySoft)
Publikus YUI-s megoldás (Szalóki Tibor)
Keretrendszerek nélküli, kipróbálható megoldás( (Haász Sándor — PHP, HTML, CSS, JavaScript egyetlen index.php-ban van, megjegyzésekkel együtt), ezt írja erről még Sándor:

A megoldásnál a célom az volt, hogy a feladat kiírásában szereplő funkciókat csak a böngésző által biztosított eszközökkel, könyvtárak használata nélkül valósítsam meg. Nem volt szempont a böngésző függetlenség, sem a kód újrahasználhatósága. … Firefox és Chrome alatt tökéletesen működik. IE alatt érdekes dolgokat művel, az Opera meg még nem támogatja ezt a drag n’ drop modellt.

Forrás: Török Gábor

A JavaScript keretrendszerek helyzete a világban

Az alábbiakban tehát közzétennék egy a fentieket kiegészítő kigyűjtést arról, hogy ezeknek a JavaScript keretrendszereknek a megítélése hogyan is néz ki a világban. Megismételném: vannak nem kifejezetten fejlesztői szempontok, mint:
– ezen technológiák piaci térfoglalása (market scope),
– UI control készleteik teljessége (completeness),
– a control-ok ergonómiája (usability) és
– az alapértelmezés (default) szerinti esztétikum (aesthetics).

Ezen szempontok alapján a Sencha (korábban Ext JS LLC) Ext JS és Ext GWT megoldásai kerülnek az első helyre, ezért kigyűjtésem a továbbiakban minden ezzel kapcsolatos lényegi információt is tartalmaz, egészen a licencelési kérdésekig terjedően, ami az Ext esetében meglehetősen nagy vihart kavart annak idején.

Mindezt megelőzően azonban népszerűségi adatok kerülnek összefoglalásra, úgy a nagy cégek általi támogatottság, mint a keresési és álláshirdetési trendek, valamint a fejlesztők közötti elterjedtség szempontjából.

Először néhány hazai információ:

KÉSŐBBI KIEGÉSZÍTÉS RÉSZEMRŐL (2011. március 17):
Webplatformok Mo-on: JavaScript keretrendszerek kontra tartalomkezelők (CMS-ek)

A budapest.js Meetup Group korábban már foglalkozott egyes keretrendszerekkel és mindez videó felvételen megtekinthető:
Szász Tibor: MooTools 1.3 (2011. február)
Bácsi László: jQuery tippek (2010. szeptember)
Szalóki Róbert: YUI3 framework (2010. augusztus)
Török Gábor: dojo.bootstrap() (2010. május)

Megemlítendő még továbbá: Dojo – 8 alapos cikk magyarul (Geiger Péter, 2009. február 3. – április 14.)

Ezután áttérnék a nemzetközi kitekintésre:

1. JavaScript könyvtárak (John Resig, 2008. október )

Népszerűség (88. dia):
– jQuery: Google, IBM, Microsoft, Nokia
– Yahoo UI (YUI): Yahoo, LinkedIn, Target, Slasdot
– Dojo: IBM, AOL, Mapquest, Bloglines
– Mootools: W3C, CNET, Vimeo, Jeep

Megjegyzés: a későbbiekben a UI control készlet teljessége (completeness), a control-ok ergonómiája (usability) és az alapértelmezés (default) szerinti esztétikum (aesthetics) szempontjából első helyre sorolt Ext JS legfőbb felhasználója a jövőt rendkívül meghatározó módon alakító Salesforce.com (ld. a Dreamforce 2010 Financial Analyst Review Session [Dec 7, 2010] prezentációt is), mely más szoftver cégek által is egyre intenzívebben alkalmazott Force.com platformja részeként is alkalmazza az Ext JS-t, mégpedig 2007 vége óta.

2. Google Trends (2011. március 16.)

Google Trends - dojo-jQuery-MooTools-Yui-ExtJS -- March-2011

3. Job Trends (2011. március 16.)

INDEED -- dojo, jQuery, MooTools, YUI, Ext JS Job Trends -- March-2011

INDEED -- extjs, ext js, ext gwt, sencha, GWT Job Trends -- March-2011

4. MarketScope for Ajax Technologies and Rich Internet Application Platforms (Gartner, 2009. december 31.)

MarketScope = piaci térfoglalás

The MarketScope is an evaluation of a marketplace at and for a specific time period. It depicts Gartner’s analysis of how certain vendors measure against criteria for that marketplace, as defined by Gartner.

A MarketScope egy piaci terület értékelése egy adott időszakra nézve. Azt ábrázolja, hogy bizonyos szállító cégek mennyire felelnek meg a Gartner által erre a piaci területre definiált szempontrendszernek.

Ebben az esetben kiemelkedő súllyal szerepel az adott kínálatért felelős üzleti egység életképessége mindenféle szempontból, míg a termék/szolgáltatás, a kínálati stratégia, az értékesítési képesség és árazás, a piaci reakciók és mutatott teljesítmény, a piaci bevezetettség, az ökoszisztéma aktivitás, a piaci érdeklődés, végül a technológiai architektúra és termékkibocsátási menetrend (roadmap) mind szokványos súllyal esnek latba a Gartner értékelésében.

Először is a piac egészével kapcsolatos Gartner értékelést kell megismernünk:

 1. A Gartner elsősorban a vállalati RIA platform szegmensre fókuszál, mivel ügyfelei elsősorban ebben érdekeltek.
 2. A piac fejlődését a következőképpen szemlélteti:
  – 1982-2002: embrionális fázis, technológiai demonstrációk, kereskedelmi termékek nélkül
  – 2002-2004: születő (nascent) fázis, amikor néhány úttörő szállító cég (Backbase, GI, JackBe, Laszlo Systems és Macromedia) termékei megjelentek
  – 2004-2008: korai adapter fázis, mégpedig a 2004 és 2006 közötti “Ajax év”, amikor több, mint 100 nyilt forráskódú eszközkészlet került piacra, majd a 2007 és 2008 közötti időszak, amit az Adobe Flex megjelenése fémjelzett
  – 2009-2012: a korai többség fázis, melynek során a vállalatok stratégiailag elkötelezik magukat adott AJAX és RIA technológiák mellett
  – 2012-2017: platform-központúsági fázis, melynek során a kliens oldali technológiák jóval szorosabb egységre lépnek a szerver oldali platformokkal és az alkalmazó vállalatok az általuk favorizált platformszállító (pl. IBM, Microsoft vagy Oracle) felé gravitálnak
 3. Ennek megfelelően a piac egésze még meglehetősen korai fázisban van (2009 decemberében, amikor a MarketScope készült), igen sok potenciális szállítóval (100+), nagyon kevés valamely szállító mellett elkötelezett alkalmazó vállalattal, mivel több szállítóval való kísérletezés jellemzi a vevői oldalt.

Gartner MarketScope for Ajax Technologies and Rich Internet Application Platforms -- 31-Dec-2009[AJAX vonatkozásban általam erősen kiemelt, további részletek]

Dojo

A közösségi fejlesztésű, nyílt forráskódú Ajax eszközkészletek úttörője. A céget 2004-ben alapították … és a legnagyobb befolyással bíró Ajax csomag azon egyszerű tényekből fakadóan, hogy első volt ebben a szektorban, hogy közösség alakult ki körülötte és vezető számítástechnikai cégek, mint az IBM, az Oracle, a BEA Systems (felvásárlása előtt), a Sun Microsystems és a Laszlo Systems támogatták.

… A Dojo legközvetlenebb “versenytársai” a szintén közösségi alapú, nyílt forráskódú és vezető pozíciójú csomagok, mint a Protype/script.aculo.us, a jQuery, és a Yahoo YUI. A Dojo fontos megkülönböztető sajátossága a csomagrendszere és a vele járó kódépítési (build) eszközök, melyek nagy létszámú fejlesztő csapatokat támogatnak (mint amelyek a nagyvállalati fejlesztési projektre jellemzők) és ahol idővel nagy terjedelmű kódbázisok előállítása történik. …

Pozitívumok:
– Korai pozíció, erős befolyás és nagyfokú láthatóság a nyílt forráskódú Ajax kategóriában …
– Vezető számítástechnikai cégek, mint az IBM és az Oracle, támogatása. A Dojo a vállalat egészére kiterjedő szabvány az IBM-nél, mely 30 termékre kiterjedő támogatással bír.
– Korai adaptáció és bizonyított teljesítmény néhány vezető webhely vonatkozásában, mint az AOL, a Mail és a MapQuest, valamint bizonyos Web 2.0-ás vállalkozásoké. …
– A csomagolási rendszer lehetővé tesz méretben skálázható kódbázisokat …

Negatívumok:
– Egyetlen számítástechnikai cég sem kötelezte el magát a projekt sikere mellett (ez pozitív jellemzőnek is tekinthető). Ugyanakkor az IBM egy olyan stratégiai szereplő, mely rövid és középtávon képes a Dojo felszínen tartására.
– Az újabb eszközkészletekhez (jQuery, MooTools) képest lelassult momentum percepciója, bár a Dojo-nak két fő kiadása is volt 2009-ben.

jQuery

Egyike a leginkább prominens, közösségi alapú, nyílt forráskódú Ajax könyvtáraknak, melynek első szerzője John Resig volt 2006 januárjában és amelynek első változatát ugyanazon év augusztusában adták ki. A csomag attól kezdve gyorsan ismertté és befolyásossá vált az elegáns kódolási technikák, a jól megírt dokumentáció és olyan számítástechnikai cégek, mint a Microsoft, az Oracle és a Nokia általi széleskörű alkalmazás együttesének köszönhetően.

Pozitívumok:
– Elegáns architektúra jól megírt dokumentációval és kis helyigénnyel.
– Microsoft és Nokia támogatás.
– Nagy ismertségű webhelyek, mint a Fandango, a Twitter, a Bank of America, az Amazon, a Netflix és a Dell, általi alkalmazás, adaptáció.
– Más eszközkészletekkel, mint amilyen a Prototype, való együttes létezés.
– Egy sor nyílt forráskódú projekt általi támogatás, mint a WordPress, a Drupal és a Joomla.

Negatívumok:
– Verseny más fejlődésben lévő eszközkészletekkel (YUI, Dojo, MooTools, Prototype) egy és ugyanazon, dinamikusan változó térben.
– Nem annyira teljes kiépítettségű, mint más (nagyobb) Ajax könyvtárak.

A Gartner jelentése még az Ext JS-sel, a Google GWT-vel és Closure-rel, a Prototype/script.aculo.us kettőssel (fundamentum + UI könyvtárak) és a Yahoo YUI-val foglalkozik a JavaScript irányú eszközkészletek közül, míg az ismertebbek közül a MooTools-t bizonyos kritériumoknak való megfelelés hiányában kizárták.

Megjegyzendő, hogy az Adobe mellett (ahonnan a mai napig elérhető a Gartner jelentése) a Microsoft is különösen büszke volt az elért előkelő helyezésre (a Silverlight révén), ld. Gartner RIA Report: Microsoft rates Strong Positive (2010. január 18.).

5. Fejlesztők általi használat (State of Web Development 2010 Results):

State of Web Development February 2010 Results

6. 30 Essential Controls for RIA Design and Development (Theresa Neil, 2009. január 24.)

Theresa Neil a Designing Web Interfaces: Principles and Patterns for Rich Interactions (O’Reilly Media, 2009. január 19.) társszerzőjeként a Sabre-nál együtt dolgozott a másik szerzővel, a Yahoo-nál és (még jelenleg is) a Netflix-nél dolgozó “nagyágyúval”, Bill Scott-al. A könyvhöz kapcsolódó weboldalon jelenleg is vezetik különböző helyeken megjelenő bejegyzéseiket a RIA témához kapcsolódóan. Míg maga a könyv a RIA megoldások elvi rendszerével és alkalmazott mintáival foglalkozik, addig a fent hivatkozott bejegyzésben Theresa Neil bemutatta a könyv megjelenése idején legismertebb RIA keretrendszerek komplettségét a rendelkezésre álló vezérlő elemek (control-ok) szempontjából. Ekkor 30 control-t tekintett Neil lényegesnek ahhoz, hogy hatékony RIA felhasználói felületet tudjon kész elemek felhasználásával kialakítani.

Ha Neil értékelését az akkori AJAX keretrendszerekre korlátozzuk, akkor a következőt kapjuk:

30 Essential Controls
for RIA Design and
Development

(Jan 24, 2009)
jQuery Prototype/ script.aculo.us MooTools Yahoo UI (YUI) Dojo Ext GWT Others: MochaUI, SproutCore,LivePipe UI, IT Mill, Backbase
1 _Auto Suggest x x x x x x x M-UI, S-C, L-P-UI, IT Mill, B-b
2 _Carousel x x x IT Mill, B-b
_[variation as] Coverflow x x x
3 _Charts & Graphs x x x x x x M-UI, B-b
4 _Collapsible Panels x x
(accordion)
x
(accordion)
x x x M-UI, S-C, IT Mill, B-base
5 _Combobox x x x x IT Mill, Backbase
6 _Date Picker/Calendar x x x x x Scal built on Prototype, M-UI, L-P-UI, IT Mill, B-b
7 _Dialogs x x x x x x S-C, M-UI, L-P-UI, IT Mill, B-b
8 _Docking x x x x x x x M-UI, L-P-UI, B-b
9 _Drag & Drop Manager x x x x x x x M-UI, L-P-UI, B-b
10 _Dynamic Filter x x x x IT Mill, B-b
11 _Feedback/ Status x x x x x x x M-UI, L-P-UI, IT Mill, B-b
12 _Fisheye/ Spotlight x x x x x M-UI
13 _Gauges
_(progress/status)
x x x x x x M-UI
14 _Help Tip/Quick Tip x x x x x x x M-UI, L-P-UI, IT Mill, B-b
15 _Hot Keys M-UI, L-P-UI, IT Mill, B-b
16 _Hover Action x x x x M-UI, B-b
17 _Hover Detail x x x x x x IT Mill
18 _Inline Edit x x x x x x M-UI, IT Mill, B-b (only in the grid)
19 _Progress Indicator/Loading x x x x x x x M-UI, L-P-UI, IT Mill, B
20 _Rating x x x x x M-UI
21 _Record Locator/Paginator x x x x x x x M-UI, L-P-UI, B-b
22 _Slider x x x x x M-UI, IT Mill, B-b
23 _Scoped Search custom css and js code
24 _Sparklines x
25 _Table/ Data Grid x x x B-b
26 _Toolbar x x x x x x x M-UI, B-b
27 _Vertical Browser custom code of multiple list boxes
28 _View Toggle
_(buttons, button bar)
x x x x M-UI, B-b
29 _WYSIWYG Editor/
_Rich Text Editor
x x x x x M-UI, IT Mill, B-b
30 _Zoom x x x
(Joomla)
x M-UI

14 hónappal ezután Neil már ennél jóval többet, 43-at tart lényegesnek 43 Essential Controls for Web Applications (2010. március 6.) című cikkében. Ezt túlzásnak is tarthatnánk (minden hónapban egy újabb lényeges control?), de vegyük figyelembe, hogy a UXBooth-on megjelent cikket 10,000-nél is több helyen tükrözték a weben. Az újabb esszenciális control-ok: Charts and Graphs, Diagrammer, Floating Footer, Gantt Chart, Growing Textarea, List: Advanced, Magnify, Mapping, Multiple Document Interface, Portals, Rule Builder/Predicate Editor, Splitter, Tabs: Advanced,  és Tree: Advanced. A 2009. november 4-i keretrendszer állapotoknak megfelelő lefedettséget Neil egy külön 42_Rich_Controls_Matrix.pdf-ben mutatta be. Emellett a dizájn megbeszélések céjaira egy “csináld magad” hajtogatós könyvecskét (flip book-ot) is publikált ezekből a controlokból PDF-ben.

Akit érdekel a szerző gazdag Internet alkalmazások fejlesztésével kapcsolatos tapasztalati rendszere annak maximálisan ajánlható Rich Internet Application Screen Design (2010. február 11.) című cikke a UX Magazine-ból. A UI control-ok gazdagsága mellett ugyanúgy szükséges az alkalmazási struktúra (application structure), a képernyő terv (screen design) és az interakció terv (interaction design) gazdagsága is ahhoz, hogy valódi gazdag Internet alkalmazásról beszéljünk – ez a szerző alapvető állítása, amit ebben a cikkben világít meg rendkívül jól érthető módon.

Érdekes lehet még továbbá a Smashing Magazine 40+ Helpful Resources On User Interface Design Patterns (2009. július 15.) című gyüjteményes összeállítása, továbbá a Theresa Neil által közzétett 50 Most Usable RIAs (2009. szeptember 2.), amely a Bill Scott-al közös könyvükhöz megvizsgált számtalan RIA-ból azt az 50 alkalmazást mutatja be (felsorolás szerűen), amelyek úgy az általuk meghatározott 10 ergonómiai (usability) elv, mint gazdaság szempontjából kiemelkedőnek mondható.

7. Top Ajax Technologies and RIA Frameworks (Theresa Neil, 2011. január 17.)

Neil-t annyira felpaprikázta a korábban hivatkozott Gartner értékelés, hogy egy évre rá közzétette alternatív értékelését, mégpedig nem a market scope (piaci térfoglalás), hanem a következő szempontok szerint:

Ha ebből kiemeljük az AJAX-osakat, és azok közül is a legelterjedtebbeket, akkor a következőt kapjuk:

Technology/Framework

Completeness

Usability

Aesthetics

**Sencha, Ext for JS

100.png

5star.png

5star.png

**Sencha, Ext for GWT

100.png

5star.png

5star.png

*JQuery, JQuery UI

100.png

4star.png

varies

*MooTools

80.png

4star.png

varies

*Dojo, Dojo X, Dijit

70.png

4star.png

4star.png

*YUI2, YUI 3

60.png

3star.png

3star.png

*Prototype / *Scriptaculous

40.png

4star.png

varies

* Open Source, ** Open source and commercial license available.
Disclaimer [Theresa Neil]: I am a UI designer not a developer. I can only comment on the usability and aesthetics of the controls in these frameworks, not the ease of use from a development perspective or the quality of the code.

Ezzel kapcsolatban figyelembe kell vennünk Neil azon elhatárolódását, miszerint ő – lévén felhasználói felület (UI) dizájner és nem fejlesztő – csak az ergonómia (usability) és az esztétikum alapján képes megállapításokat tenni az adott keretrendszerekben található control-okról, nem pedig azok fejlesztői szempontból vett felhasználásáról (könnyedség stb.) vagy a kapott kód minőségéről.

Megjegyzés: További érdekesség erre vonatkozóan, hogy a legautentikusabb szakértői vélemény szerint még a Telerik Silverlight-os megoldása sem nyújt annyit completeness, usability és aesthetics szempontból, mint azt Ext JS. Ld. az eredeti cikkben szereplő, teljes táblázatot.

8. Sencha Customer Testimonials (2010. november 23.)

Ha eltekintünk a Gartner féle MarketScope megközelítéstől és a tisztán fejlesztői szempontoktól, akkor a Sencha Ext JS illetve Sencha Ext GWT a leginkább előremutató valamennyi között az elérhető AJAX lehetőségek tekintetében. Mit mondanak erről a platform felhasználói? Íme az AdMob, a Marketo, a WidgetBox, és a Momentum Design Lab rövid beszámolói videófelvételről:

További információ:
Spotlight: Ext JS Customers (LoopFuse OneView, Mumboe, QuickPrez, TEQneers TEQtest; 2011. március 1.)
Ext JS Spotlight: CodeSmith Tools (2011. január 5.)
Developing in HTML5: Widgetbox & Sencha Touch (SenchaCon video, 2010. november 16)
Implementation Spotlight: Marketo (2008. augusztus 18)
Other Implementation Spotlights
Ext JS Cross-Browser Rich Internet Application Framework

SenchaCon 2010: Welcome and Keynote Address (2010. november 15.)

[11:20—14:30] Marketo demo app, LOB scenario, Ext JS, grid
[15:00—17:45] WidgetBox demo app, consumer scenario, Sencha Touch, mobile app, Rockband
[18:25—23:55] Jerry Sherman, Director of UX, Salesforce.com, több éve használják az Ext JS-t
Chatter alkalmazás (bal alsó képkivágás), “Facebook for the Enterprise”, a dreamforce felhasználói konferencia példáján
Apex System Log (CSI) alkalmazás (jobb alsó képkivágás): nulláról mindössze 3 hónap alatt elkészítve

Salesforcecom - Model - Customers - Apps in Ext JS - chatter - Apex

9. SenchaCon 2010: Introducing Ext JS 4 (Ed Spencer, 2010. november 15.)

[10:25 — 10:54] “Amikor először találkoztam az Ext JS-el teljesen elképedtem. Egyszerűen képtelen voltam felfogni, hogy miként képes ilyen dologra egy böngészőben. Ezért sürgősen letöltöttem és rögtön belefutottam a legendás meredek tanulási görbébe, ami mindig is jellemezte az Ext JS-t. Az Ext JS-t mindig is túl nehéz volt elsajátítani. Így amikor a Sencha-hoz jöttem egyik küldetésemmé tettem azt, hogy mindezt megváltoztassam.”

További információ:
Ext JS 4 Developer Preview 3
– végleges változat: 4-6 hét múlva (ld. Ext JS 4 Grid Components [2011. március 14.])

További információk:

jQuery

Why jQuery is better than Raw JavaScript (2010. augusztus 31)
– Cross Browser Compatibility
– Learning Curve
– Save Time
– Documentation
– Many of the internet’s biggest sites are using it (full list)

Why jQuery? (2010. március 26), an interview
– Paul Bakaus, web developer and new CTO of german-based startup Dextrose AG, working on a browser based game engine, also the creator of jQuery UI.
– Noah Hendrix, a Computer Science student at the University of Kansas, interested in web development in PHP/MySQL and Ruby on Rails.
– Keith Wood, a Web developer living in Brisbane (Australia), mostly working in Java, but often having to venture into the browser to complete the application, also contributed to the jQuery UI project and have made numerous jQuery plugins available.

The jQuery Juggernaut (2010. november 10)
Why jQuery has so many infatuated practitioners (from a 150 strong event of 5 Bay Area Meetup groups):
– It’s designed to help front-end developers do the things we really need to do
– It’s (mostly) backwards compatible
– It will always be open source
– It has an enthusiastic community of plug-in developers
– Our feedback matters

Top 8 Reasons Why jQuery is so Popular (2010. augusztus 27)
by Dr. Doris Chen, a Developer Evangelist at Microsoft for the Western region of the United States
– Cross-browser Compatibility
– Fast & Small Footprint
– Short Learning curve & Great Documentation
– Tons of Plugins
– CSS3 Selectors Compliant
– Helpful Utilities
– jQuery UI
– Widespread Adoption

jQuery, Microsoft, and Nokia (John Resig, 2008. szeptember 28.)
Microsoft to Expand its Collaboration with the jQuery Community (John Resig, 2010. március 16.)

jQuery and Microsoft (Scott Guthrie, 2008. szeptember 28.)
jQuery Templates and Data Linking (and Microsoft contributing to jQuery) (Scott Guthrie, 2010. május 7.)jQuery Globalization Plugin from Microsoft (Scott Guthrie, 2010. június 10.)
jQuery Templates, Data Link, and Globalization Accepted as Official jQuery Plugins (Scott Guthrie, 2010. október 4.)
Announcing release of ASP.NET MVC 3, IIS Express, SQL CE 4, Web Farm Framework, Orchard, WebMatrix (Scott Guthrie, 2010. január 13.)

ASP.NET MVC 3 now includes built-in support for posting JSON-based parameters from client-side JavaScript to action methods on the server.  This makes it easier to exchange data across the client and server, and build rich JavaScript front-ends.  We think this capability will be particularly useful going forward with scenarios involving client templates and data binding (including the jQuery plugins the ASP.NET team recently contributed to the jQuery project).

Previous releases of ASP.NET MVC included the core jQuery library.  ASP.NET MVC 3 also now ships the jQuery Validate plugin (which our validation helpers use for client-side validation scenarios).  We are also now shipping and including jQuery UI by default as well (which provides a rich set of client-side JavaScript UI widgets for you to use within projects).

jQuery 1.5.1 Supports IE9 (2010. március 2)

Last week the jQuery team announced the release of jQuery 1.5.1. This is a bug fix release to jQuery 1.5 that includes a particularly exciting note:

“jQuery now supports Internet Explorer 9 as a top level browser.”

This means all known issues with IE9 have been resolved and new issues will be resolved before future versions of jQuery are released.

Please download and use the latest version of jQuery to get your site ready for IE9.

Más Ajax keretrendszerek, összehasonlítás

Dojo – 8 alapos cikk magyarul (Geiger Péter, 2009. február 3. – április 14.)
Welcome To The Dojo (2009. szeptember 29.)
Why do so few companies use the Dojo Toolkit? (Quora, 2010. október 11. – 2011. február 14.)

jQuery vs dojo vs mootools – Dom (Test case created by Sebastiano Armeli on 2nd February 2011)

What are the various use cases for YUI, jQuery, MooTools and Dojo Toolkit? (Quora, 2010. november 10.)

jQuery vs MooTools (2009. május)

MooTools vs jQuery vs Prototype vs YUI vs Dojo Comparison Revised (2009. január 16., updated: 2009. február 3.)

Which JavaScript framework (jQuery vs Dojo vs … )? (stackoverflow, 2008. december 27. – 2010. október 24.)

Comparison of JavaScript frameworks (Wikipedia, 2008. március 31. – 2011. március 15.)

Ext JS, Ext GWS, Sencha

Ext JS Cross-Browser Rich Internet Application Framework
Ext GWT Internet Application Framework for Google Web Toolkit
Sencha Touch
Ext JS 3.3 Samples
Ext JS 4 Developer Preview 3
SenchaCon Videos
Ext (Wikipedia)

Ten Questions with YAHOO.ext Author Jack Slocum (2006. október 16.)

Q: What is your background in front-end engineering?

I have been doing web development since 1995. Most of my experience has been in building corporate web applications. I have also been involved in some high profile public sites such as compare.net (now shopping.msn.com), howardstern.com  and drlaura.com.

Q. What components have you written so far?

 • A Grid component that supports various data sources, paging, inline editing and various selection models.
 • A flexible SplitBar component.
 • A basic TabPanel component.
 • A basic Toolbar component.
 • An extended Animation library built on top of YAHOO.util.Anim that supports automatic animation sequencing and synchronization.
 • A variety of utility classes that make every day development with YUI a little easier:
  • Element:  Simplifies working with DOM elements. It also supports performing YUI animations automatically when setting an element’s properties.
  • DomHelper: Highly optimized DOM creation and in-browser templates utility.
  • EventManager: Takes YAHOO.util.Event one step further and provides normalized browser event objects.
  • UpdateManager: Ajax helper to manage DOM element updates.

Q. The Grid component has generated a lot of attention in the blogosphere.  How many downloads have you logged of that component?  How many downloads have there been to-date of YAHOO.ext in total?

Unfortunately I didn’t start tracking downloads until recently, but in the past 2 weeks there have been over 5000 downloads.

Q. Are other developers getting involved in YAHOO.ext?

There have been a few people who have helped me a great deal with fixing various issues (especially on Safari), and I’ve been lucky to receive a lot of feedback and ideas from people using the library. Currently I am the only one working on core development, but I can definitely use some help.

I’m Back! (A personal note) (Brian Moeskau, 2010. július 29.)

… Waaay back in the fall of 2006 I met up with Jack Slocum over the internets.  At the time he was working on his YUI-Ext components (extensions to Yahoo’s at-the-time nascent JS framework) and I was doing some contract web app development and was looking around for a framework to use (again).  I ran across YUI-Ext and thought it was just awesome stuff, especially coming from some random, lone dude out in cyberspace.  I pulled down the code, sent a few patches back to Jack which he liked and we started talking.

Before you know it, by March of 2007, Ext JS (both the 1.0 framework and the company behind it) was officially born. In those days it was literally just Jack and me — it was a crazy amount of work, but fun and a very interesting time.

… in startup companies, as in life, things can get pretty interesting.  Things change (constantly), situations change, people change… none of which is good or bad necessarily, it just is what it is.  As the company grew, it simply got to a point where I didn’t fit quite as well into what was going on as I had in the beginning.  That, combined with the fact that my wife and I were going to have a baby in early 2009 (which did not gel very well with my 16-hour work days at the time) meant that something had to change.

I left Ext JS in October of 2008 on amicable terms.  At the time I was pretty burned out (and the baby was due shortly) so I literally switched off my brain for about 6 months and worked on the house, outfitted the nursery, read a bunch of baby books, watched movies… basically anything that did not involve writing code.

Next up for Salesforce: A Windows-like browser-based desktop user interface? (2007. november 14.)

… while we have seen several outfits offer a portfolio of Web-based desktop functionality in decidedly non-desktop like user experiences (eg: Google Apps), none of the big guns have weighed-in with a browser-based experience that mimics the user experience found in today’s desktop operating systems like Windows, Mac, and Linux. Perhaps until now.

While I’m still waiting to hear back from saleforce.com for an explanation of what’s up, here are some screenshots of a user experience that takes the tabs that you normally find along the top of salesforce.com’s standard Web-based user interface, and converts them into icons and menu items in what is clearly a browser-based desktop-like user interface

… as can be seen from the username at the top of the Start Menu (eval@visualforce_extjs.demo), the desktop user interface was developed using Ext JS’ Web Desktop — a development kit that’s available commercially and as open source for developers to build Web-based applications that look like desktop applications. As far as I can tell, the salesforce proof-of-concept relies exclusively on Javascript and DHTML (no Flash required as is the case currently with both Sapotek and Laszlo).

ExtJS Creator Jack Slocum Discusses Upcoming 2.0 Release (2007. október 3.)

Explain ExtJS in relation to the JavaScript ecosystem of JQuery, Dojo, Prototype, YUI, etc. Are we moving towards tiers of JavaScript frameworks? Furthermore why do we need ExtJS with JQuery, YUI, or Prototype. Why not just ExtJS (which is an option)?

jQuery, Prototype and YUI are primarily core JavaScript libraries. While YUI, and more recently, jQuery do have collections of widgets built to work with them, none offer a truly integrated and complete application development platform. While the core libraries are great, there are still many holes left for the developer to fill when it comes to application development, and Ext is here to help bridge that gap. Dojo is really the only other major open source framework attempting to provide an integrated application platform similar to Ext. While Dojo is a great toolkit, we feel that Ext offers a more cohesive framework for developing applications. The Ext components were designed to work with other Ext components so the process of using them together is seamless. That type of interoperability can only come when a close knit team is doing the design and development with the same goal in mind, which is something generally not found in open source projects. All of our components have been built from the ground up with presentation, performance, interoperability and extensibility in mind, and we think it shows.

Ext can definitely be used as a stand-alone framework. In fact, barring any other requirements, that is the preferred choice as it offers the smallest file footprint and tightest support and integration. However, we also offer the ability to integrate with jQuery, YUI or Prototype as the base library for core services like DOM and event handling, Ajax connectivity and animation. One reason one might opt for such integration is when they have a requirement to use an existing library-specific widget that Ext does not natively offer — the YUI history control is a perfect example. To use that control YUI’s base library would be required, so Ext can leverage that dependency instead of adding duplicate base functionality of its own, thus minimizing the overall application footprint. Another reason for this approach would be if one wanted to progressively add Ext into an existing application that was already based on another library. Again, if the alternate library is already available, Ext can use it. We are all about giving our developers options and optimizing for performance. In fact, anyone could add an adapter for other frameworks as well. By implementing our base library adapter interface, someone could easily leverage Dojo, Ajax.NET, Moo or any other JavaScript library as the base for Ext!

Ext Licensing: Oh, What A Mess (2008. április 27.)

… Jack Slocum originally started this project as a YUI extension. That extension being open-source [BSD]. He’s then regularly improved it by adding support for different building stones such as JQuery and finally a full-ExtJS solution, reaching ExtJS 2.0. …

Where this gets complicated is that Jack decided to license the assets under a different license, allowing him to retain all rights. I would like to make very clear that it’s his work and he can do whatever he wants with it. I am just narrating, here. He also added a clause that supposedly completely voids the LGPL [Lesser GPL in Ext JS 1.0] license if someone attempted to use his work to create a derivative framework.

After a lot of moaning in the community – to the drum of “that’s a GNU license, man, the whole idea is that you cannot add restrictions!”, he decided to change the LGPL license to a pure GPL one, while retaining a pure commercial license on the side. I’ll bet he thought, at that point, “At least now things are clear.”

Well, that was only the beginning of a real sh*tstorm that threatens to cause a lot of damage to everyone involved, culminating -fleetingly, to be sure- with Sanjiv Jivan’s scathing blog post. Sanjiv, if I am correct, wrote a Ext “compiler” for the GWT library, called GWT-Ext – note that there is another project, apparently endorsed by Jack, that connects ExtJS and GWT. Sanjiv decided that he would fork the last LGPL release of ExtJS and start a new project. You may remember that Jack tried to prevent this by adding a provision in his license agreement.

The crux of Sanjiv’s beef with Jack Slocum is this: Jack created a great product, led people to believe that it was truly open-source when it wasn’t, and doesn’t understand open-source licenses. Jack is greedy. Now, the crux of Jack’s beef with Sanjiv is this: Sanjiv created a nice tool based on hits product, doesn’t understand open-source licenses and, oh, is greedy.

So, our protagonists are not talking to each other. This love story was consumed a long time ago. And potential “corporate” customers, like me, are revisiting the possibility of building their product on top of pure JQuery extensions and living happily ever after.

[Gartner’s comment, p. 9: “… there are enterprises that won’t choose open source in any form, and instead prefer a commercial license”]

A történések aktuális és független ismertetése: ExtJS Licensing Continues to Evolve as a Result of Controversal Switch from LGPL to GPLv3 (2008. május 1.)

Részletes és hozzáértő elemzés: Why GPL? Or: How the GPL eats the kittens it protects (2008. szeptember 2.)

The GNU Public License is the best known for its viral aspects. Among the prominent GPL licensed software is of course the Linux core and MySQL. … In the case of ExtJS, choosing the GPL license was a vital move for Jack Slocum to protect his works against blatant copies. Again, the motivation was to protect Jack’s own business, which should be also in the interest of anyone using ExtJS. … The negative side-effect here is that it’s nearly impossible to clearly tell when you are allowed to use GPL licensed software without GPL licensing the software using it.

MySQL AB, the company behind MySQL, argues that its okay to use MySQL, including the MySQL-JDBC-Driver, in a non-GPL application, as long as the application doesn’t use anything specific to MySQL. In other words, as long as you just use the JDBC API for reading and writing data, without anything specific like the LIMIT statement, you’re fine. The issue with that: No court has yet decided that this interpretation is correct. While the risk of just using it, like anyone else, is low, it’s far from being a desirable situtation.

Azóta Jack Slocum törölte vonatkozó blogbejegyzéseit. Sanjiv Jivan-éi még elérhetőek (akit érdekel):
My response to Jack Slocum’s post on the GWT-Ext forum (2008. április 25)
Update on future direction of GWT-Ext (2008. május 1.)
New GWT-Ext commiters (2008. május 20.)
SmartGWT : GWT API’s for SmartClient (2008. augusztus 18.)
SmartGWT 1.0: A Q&A with Sanjiv Jivan (2008. november 26.)
GWT-Ext Widget Library (Status Update This project is no longer under active development and has been superseded by Smart GWT. Assistance will be provided to existing users of GWT-Ext looking to migrate to Smart GWT.)

A Jack Slocum elleni támadásoknak viszont a mai napig nincsen vége, ld. Ext : A foundation we can screw you on (http://extisevil.blogspot.com/). Ennek egyik következménye, hogy:

A few people in the community have been asking about Jack and his whereabouts as of late.
We’re not entirely sure whether to respond to this with a 404 (not found), 301 (moved permanently) or a 307 (try again later at the same location.) After pretty intense work getting Ext JS established, Jack tapered down his involvement during the past 18 months. Although he may return in some capacity in the future, we wish him all the best.

Ld. About Jack Slocum… (2010. június 15.)

Ami persze nem a szakmától való eltávolodást jelentette, hiszen:

Jack Slocum is the Founder of EXT JS and serves as its Chief Executive Officer. Mr. Slocum serves as Member of Advisory Board at Aptana, Inc.

Ld. Jack Slocum: Executive Profile & Biography (Bloomberg Businessweek, 2011. március 14.)
[Note: Aptana Acquired by Leading Mobile Development Platform Appcelerator (Jan 18, 2011): “Our Studio product has become the leading development environment for web applications, and I’m pleased to announce that we’ve now become part of the leading development platform, Appcelerator.”]

Sőt a LinkedIn Jack Slocum bejegyzése szerint még mindig: “Chief Software Architect and Founder”

FONTOS, HOGY A KRITIKUSOK NEM EMLÍTIK AZ ÜZLETI VEZETÉS MEGJELENÉSÉT KÖZVETLENÜL EZT MEGELŐZŐEN:

Abraham Elias (LinkedIn, 2011. március 14.)

Experience
CEO, Sencha [2010 júniusáig Ext LLC], Computer Software industry, March 2008Present (3 years 1 month)
COO, BH Capital Partners, LLC , Investment Management industry, January 2007April 2008 (1 year 4 months)
CIO, Circle L Roofing, Inc , Privately Held; 501-1000 employees; Construction industry, June 2003January 2007 (3 years 8 months)
Education
Florida State University
[tulajdona az Elastic Mobile LLC is a bejegyzés szerint]

AMI ELVEZETETT A CÉG KÉSŐBBI ÁTNEVEZÉSÉHEZ:

Ext JS + jQTouch + Raphaël = Sencha (2010. június 14.)

Today, we’re combining forces with the jQTouch and Raphaël projects, changing our company name to Sencha, and moving our web address from http://www.extjs.com to www.sencha.com.

jQTouch and Raphaël are the leading open source projects in their areas, and we’re incredibly excited to have their creators, David Kaneda and Dmitry Baranovskiy, joining with the Ext JS team to form Sencha. We believe these collaborations will lead to some spectacular new things in the weeks and months ahead. Stay tuned for this. You won’t have to wait too long, I promise! We believe that rich graphics and touch support will become essential Ajax framework components over the next few years. If you’ve been following our recent blog posts on HTML5, you’ll know that not only do HTML5 and CSS3 bring significant capabilities to rich internet applications, but that this is already arriving on mobile devices.

Why Sencha?

We’re choosing Sencha as our name because it evokes next-generation software development and it’s easy to remember, spell and pronounce. Sencha — the name of a popular Japanese green tea — is in the tradition of Java, and represents a new level of development. It feels memorable to us. We hope you like it too. …

Raphaël and jQTouch will remain MIT licensed.

We’re setting up a foundation called Sencha Labs that will hold the copyright and trademarks for all the non-commercial projects affiliated with Sencha. Our license of choice for these projects is, and will continue to be, the MIT license. We will fund maintainers for our non-commercial projects with contributions from Sencha and the communities of these projects. …

ANNAK KAPCSÁN, HOGY ROPPANT JELENTŐS TŐKEINJEKCIÓHOZ JUTOTTAK:

Sequoia Capital Invests in Sencha (2010. június 23.)
The New Mobile Web

Until recently, mobile was a side-show for applications and content providers. First generation mobile web solutions ran on WAP browsers on under-powered phones. Screens were too small for users to do anything except the most rudimentary data browsing.  User interactions via a number-pad or cursor were simply painful. But with the latest generations of mobile devices, this has changed radically. …

Our Next Chapter

Last week, we combined forces with jQTouch and Raphaël to tackle this new challenge of creating awesome web applications on touch based devices. We also released the first beta of Sencha Touch, our framework for building mobile applications for iOS and Android. And today, I’m thrilled to announce that Sequoia Capital and Radar Partners are investing $14M in Sencha.

[Note: HubSpot Takes $32 Million Investment From Sequoia, Google Ventures And Salesforce (Mar 8, 2011): “HubSpot, which is headquartered in Cambridge, Massachusetts, has raised a total of $65 million in venture capital. The company has 4,000 customers, they say, who use HubSpot to help manage their website and generate leads. Revenue is at a $25 million run rate annually, up from $10 million a year ago, says CEO Brian Halligan. “The way humans shop is fundamentally changing,” Halligan says, and traditional marketing approaches – PR, ad buys, etc. don’t really work. HubSpot helps businesses build blogs and engage directly with customers via social networks, and lead generation increases severalfold on average within six months, he says. HubSpot charges customers between $250/month and $1,500/month.”]

ÉS AZ ÚJ SENCHA TOUCH TERMÉKNÉL AZ ADDIGIAKHOZ HASONLÓ LICENCKONSTRUKCIÓT HOZTAK KI VÉGÜL (ezzel nem folytatódik – remélhetőleg – tovább a licencelési változások konfúzója):

Sencha Touch 1.0 Released – License Drops from $99 to $0 (2010. november 15.)

Sencha Touch will be licensed under GPLv3 and the company has plans for paid support.

Sencha Touch makes specific use of HTML5 to deliver components like audio and video, as well as a localStorage proxy for saving data offline. It also makes extensive use of CSS3 in order to provide a robust styling layer. Altogether, the entire library is under 80kb (gzipped and minified), and that number can be made even smaller by disabling unused components or styles.

MINDEZ A VEZETÉS JELENTŐS VÁLTOZÁSÁT IS HOZTA:

FROM: Ext Management Team (2009. szeptember 15.) Ext JS -- Jack Slocum - Aaron Conran - Abraham-Abe Elias -- November 2008
– Abraham Elias, President and CEO, responsible for overseeing Ext’s strategic direction and enabling its rapid growth as a global provider of enterprise-class software and service
– Jack Slocum, Chief Software Architect and Founder
– Aaron Conran, Senior Software Architect and Ext Services Team Leader
– Tommy Maintz, Senior Software Architect
– Darrell Meyer, Senior Software Architect and Ext GWT Co-Founder

TO: [Sencha Leadership] Team (2011. március 14.)
Management
– Abraham Elias, President and CEO, responsible for overseeing the company’s strategic direction and enabling its rapid growth as a global provider of application development software and service
– Ted Driscoll, Vice President of Worldwide Sales
– Jeff Hartley Vice President of Services and Training
– Adam Mishcon Vice President of Operations
– Michael Mullany Vice President of Products and Marketing
Technical Team [leadership]
– Jamie Avins, graphics team lead
– Aaron Conran, Ext Designer team lead
– Ariya Hidayat, Webkit team lead
– David Kaneda, design team lead
– Tommy Maintz, Sencha Touch team lead
– Darrell Meyer, Ext GWT team lead
– Ed Spencer, Ext JS and supporting projects team lead
– James Pearce, head of developer relations
– Dmitry Baranovsky, the creator of Raphaël, a cross-browser vector graphics JavaScript library
– Yuki Naotori, Sencha Japan (an affiliate company [már 2008. július 31-én elindították a Japán piaci jelenlétet])
– Nicolas Belmonte, the creator of the JavaScript InfoVis Toolkit, a web standard based toolkit to create advanced data visualizations for the Web, and V8-GL, a hardware accelerated graphics library built on top of the Google V8 JavaScript Engine
– Jacky Nguyen, one of the core engineers behind Sencha frameworks, the author of MooTouch, which has become a part of Sencha Labs
– Helder Correia, ???

20 hozzászólás to “JavaScript keretrendszerek összevetése”

 1. […] mint ehhez kapcsolódó nemzetközi kitekintésemet megtalálja a Szoftver aktualitások: JavaScript keretrendszerek összevetése című bejegyzésben. Elküldve 2011. 03. 16. 17:08 by Nacsa Sándor Lementve: […]

 2. Hát ez igen komolyra sikeredett, részemről gratulálok!

 3. Lassan négy éve dolgozom ExtJS-sel, az elején engem is lenyűgözött, de aztán szép lassan előjöttek a hibái. Sajnos az 1.0-ról nem tudtunk áttérni későbbi verziókra, mert olyan mértékben kellett volna módosítani a kódot.

  A keretrendszer addig viszonylag jól használható, amíg olyan feladatokat kell megoldani, amire példát hoznak, de amint bonyolódik a dolog (és előbb-utóbb jönnek a különleges kívánságok), rögtön felszínre kerülnek a hibák és a tervezési hiányosságok.

  Ezeket úgy orvosoltam, hogy a javításokat egy külön fájlba gyűjtöttem, de egy idő után több időt vitt el ennek a fájlnak a bővítése, mint maga az érdemi fejlesztés, ezért úgy döntöttünk, hogy szép lassan megszabadulunk az Ext-től, és mindent magunk oldunk meg.

  Kiemelném még a lassúságát, valamint azt, hogy a legtöbb használható objektum (például egy combobox) 6-8-szoros objektumöröklődési hierarchiából áll, ami eléggé megnehezíti a hibakeresést.

  Egyetlen pozitívuma jut csak eszembe, mégpedig az eseménykezelése, azt valóban nagyon jól írták meg.

  Szóval összességében az elgondolás jó, de a megvalósítás csapnivaló.

  • Az Ext JS 4.0-át nyilván ezért írták teljesen újra. Új termékük a Sencha Touch-al egy kódbázisra épül állítólag.

   Ha jól értem még mindig az 1.0-ással dolgoztok? A Salesforce.com 2.0-tól kezdve használja.

 4. A 2.0-t és a 3.0-t is újraírták, tehát ez már rutinból megy : ) Nem tudom, hogy API szinten az objektumok mennyi változtak, ez a legfontosabb kérdés, mert elég kellemetlen egy már nem támogatott kódra épülő munkán dolgozni.

  Most belenéztem a 4.0 forrásába, nincs nagy eltérés az API-ban a korábbiakhoz képest, szóval ez jó hír. Mondjuk a debug kódbázis a korábbi 622 kilobájtról 3 megára nőtt, ami azért jelentős különbség, ebben aztán lehet keresni az esetleges hibákat : )

  Még az 1.0-ban volt lehetőség, hogy kiválasszam, melyik komponensek kerüljenek a kódbázisba, ez most már nem lehetséges, szóval valószínűleg olyan összefüggések vannak benne, amit már nem lehet megbontani.

  Nem akarok senkit sem lebeszélni a használatáról, de mindenképp ajánlom, hogy az általam leírtakat vegye figyelembe, mielőtt az Ext mellett dönt.

  • Mi a Ext hármassal kezdtünk el dolgozni és nagyon meg vagyunk elégedve vele, nagyon sokat segít adminisztrációs felületek építésénél. Igen elég nagy és amíg nem volt chrome addig aggódtunk is a sebesség miatt, de ezért a méretért cserébe kapsz is valamit. A négyre való váltástól én is félek kicsit. Eddig csak minor verziókat váltottunk és igen, sajnos voltak olyan változások amik miatt egy-két nem működött, de nem sok és könnyű volt javítani. Ráadásul ha jól emlékszem azért mert nem szabályosan akartunk elérni valamit.

   Én ajánlom az ExtJS-t és megerősítem azt ami posztban is szerepel: tényleg elég meredek a tanulási görbéje.

 5. Hello !

  Ne feledkezzünk meg az Apple üdvöskéjéről sem a “SproutCore” nevű HTML5 JS framework -ról. Teljesen kliens oldalú cross-platform (.NET-szerű) (all desktop és mobile). Az Apple “mobile.me” web alkalmazás ebbe lett fejlesztve. Komoly anyagi támogatást kapott a project és a core team-ben a kezdeményező Charles Jolley mellett (ex.Apple tag) olyan tagok is részt vesznek mind Yehuda Katz a jQuery -től.

  Akit komolyabban érdekel a project :
  http://www.sproutcore.com/

 6. Ok, értem !

  Csak annyit szerettem volna, hogy aki ebben a témában nézelődik az vegye a számításban a SC -t is, mivel teljesen új alapokra helyezi a kliens oldali JS -t(Cocoa alapokra és abszolút sláger html5) és ott van mögötte az Apple …

 7. […] Azaz ezek a tömeges webplatformok. Vegyük a leginkább meghatározó eseteket, azaz jQuery (ld. JavaScript keretrendszerek összevetése) kontra Drupal és Joomla (mint CMS vonatkozásban jól ismert piacvezetők Magyarországon), […]

 8. […] webplatformok. Vegyük a leginkább meghatározó eseteket, azaz jQuery (ld. JavaScript keretrendszerek összevetése) kontra Drupal és Joomla (mint CMS vonatkozásban jól ismert piacvezetők […]

 9. […] bejegyzések: – JavaScript keretrendszerek összevetése (2011. március 16.) – Webplatformok Mo-on: JavaScript keretrendszerek kontra […]

 10. […] (Ajánlott kiegészítő információ: JavaScript keretrendszerek összevetése) […]

 11. […] már márciusi JavaScript keretrendszerek összevetése kigyűjtésem – így utólag nézve – előre vetített egy sajátságos JavaScript […]

 12. […] fontos megalapozója az alkalmazott, “felsőbb szintű” JavaScript keretrendszer is. Mivel JavaScript keretrendszerek összevetése (2011. március 16.) című elemző kigyüjtésem jól tükrözi ezek magas fokú hatékonyságát, […]

 13. […] szemmel (2011. szeptember 23.) – JavaScript reneszánsz? Valóban? (2011. szeptember 28.) – JavaScript keretrendszerek összevetése (2011. március 16.) – Webplatformok Mo-on: JavaScript keretrendszerek kontra tartalomkezelők […]

 14. […] Ehhez kapcsolódóan készítettem egy nemzetközi kitekintést a JavaScript keretrendszerek megítélés&eacut…. […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: