Quotes

Stílusok és testreszabhatóság a Silverlight-ban — Árvai Zoltán

Stílusok és testreszabhatóság a Silverlight-ban — Árvai Zoltán

Az egységes témák és kinézet kialakítása fontos minden alkalmazástípus esetén. A Silverlight komoly eszköztárat biztosít számunkra a stílusok és az erőforrások formájában, melyek segítségével a hordozhatóság, és az újrafelhasználhatóság megteremtése jelentősen leegyszerűsödhet. A vezérlők minden részletére kiterjedő teljes testreszabását a ControlTemplate-ek támogatják, eddig soha nem látott mértékben. Egy-egy Template testreszabása során vizuális állapotok és ún. TemplateBinding-ok segítenek bennünket, hogy számos, korábban a kinézethez kapcsolódó funkcionális kódot igénylő feladatot most deklaratív módon, XAML segítségével, tervezőeszközöket használva oldjunk meg. Elmondhatjuk, hogy egy bonyolultabb vezérlő testreszabásának elengedhetetlen eszköze az Expression Blend 4, amely kiemelkedő produktivitást biztosít használója számára.

Árvai Zoltán, “Stílusok és testreszabhatóság a Silverlight-ban”

Ez a “Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van” című, fejlesztőknek szóló szakkönyv 5. fejezetének összefoglalása. A fejezet bevezetése pedig így vezeti be a vonatkozó technológiákat:

A mai világ elvárásai rendkívül magasak az alkalmazásokat illetően, legyen szó webes vagy asztali alkalmazásokról. Nem kivétel ezek alól a felhasználói élmény sem. Egy szoftver felhasználói élményét (UX — user experience) sok tényező együttes működése és hatása határozza meg. Ezek közül az egyik legfontosabb és talán legszembetűnőbb a felhasználói felület (GUI). Ez az első frontvonal, amellyel alkalmazásunk majdani felhasználói először találkoznak. Ez lesz az ítélet első mércéje, ezen állhat, vagy bukhat az alkalmazás sikere, elfogadottsága. Eleinte ez a tényező inkább csak a webes világot érintette, de a mai fejlett világban, ahol a technológia adott, az üzleti alkalmazások megjelenésével szemben támasztott követelmények is megváltoztak.

Ennek megfelelően a felhasználói felületet tervező szakemberek (designerek) igyekeznek egységes felületeket és stílusokat készíteni, más szóval témákat, amelyek az egész alkalmazás kinézetét és hangulatát alapvetően meghatározzák.

Korábbi Microsoft-os UI technológiák számtalan alkalommal okoztak a fejlesztők számára fejtörést rugalmatlan objektummodelljeik miatt, melyeknek köszönhetően a testreszabhatóság szabadsága erős korlátok közé szorult.

Reklámok

Feltöltve 2011. február 28. hétfő Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: