Quotes

prog.hu társalgó »Miért nem tudunk minőségi szoftvert alkotni? » Velvárt András (VBandi) ráerősít LC-re

prog.hu társalgó »Miért nem tudunk minőségi szoftvert alkotni? » Velvárt András (VBandi) ráerősít LC-re

Nem a prototípus a költséges, hanem bármilyen előzetes specifikáció elkészítése. Az az ügyfél, aki pedig nem hajlandó a feltárásért fizetni, menjen máshová – jó eséllyel a kész programért sem fog. A feltárás ugye igen komoly konzultációs feladat, ahol a konzulens évtizedes tapasztalatából profitál az ügyfél is.

Nem mellesleg prototípust csinálni sokkal olcsóbb, mint egy sokszáz- vagy ezer oldalas doksit leírni, és végig konzisztensen tartani. És azt se csinálnád ingyen… több millás projektre pedig nem lehet 4-5 oldalas speckó alapján szerződni, az tuti bukás.

VBandi válasza nova76 (12:42) hozzászólására  (2011.02.24.)

Háttér

Ezzel kapcsolódott be VBandi a társalgásba (a többit a VBandi válasza címen lehet elolvasni):

VBandi válasza LC (06:41) hozzászólására  (2011.02.24.)

[LC] Ami azt jelenti, hogy megmondja nagy vonalakban mit akar, erre én írok neki egy 10 oldalas word doksit amiben leírom hogy én ebből mit értettem meg, és hogy ezt hogy lehet megvalósítani, erre ő azt válaszolja hogy neki ezt nincs ideje elolvasni, meg amúgy sem tudja ezt a leírás alapján értelmezni, csináljam meg, és majd az alapján eldönti hogy így akarta-e ?

Na, ezért csinálok én már tizensok éve prototípust a specifikáció részeként.

True story: egy közepes cég fontos, de igencsak rosszul megírt rendszerét kellett újraírni, mert már használhatatlan volt. Megkérték a fejlesztőjét, hogy specifikáljon. Lerakott az asztalra egy 1200 (!) oldalas tömény UML speckót, amiben az ügyfél számára az egyetlen érthető mondat az volt, hogy “Ez a specifikáció a szokásosnál kevésbé szakmai nyelvezettel készült, hogy a T. ügyfél is megérthesse”. Megkértek engem, hogy mondjam meg, hogy nekik vajon arra a rendszerre van-e szükségük, ami az 1200 oldalban benne van.

Hazavittem a csomagot (izomlázam lett másnapra), és elkezdtem böngészni. Megnéztem az “új telephely felvitele” feature-t, találtam benne 3 hibát. Megmondtam, hogy én ezt az elemzést nem vállalom, mi különben sem így szoktunk specifikálni.
– Hát akkor hogy?
Elmondtam. Végigtoltunk egy közel 3 hónapos feltárási fázist, aminek az eredménye lett egy .exe alapú kattintgatható prototípus. A prototípus az olyan állat, hogy tartalmazza a képernyőket, azon belül a mezőket, még talán egy javasolt layoutot is, és működik a navigáció. De se DB, se logika, se végleges design nincs benne. A user végigkattinthatja (ott ülünk mellette), még a raktáros is eljátszhatja benne egy napját, és szólhat, hogy ez a funkció nagyon el van rejtve, azon a képernyőn / reportban még két mezőt szeretne látni, mittomén. Ezen felül készült 40-50 oldal írott specifikáció (olyan dolgokkal, mint workflow, hw követelmények, stb – ami a protóból nem olvasható ki). Nálunk a specifikáció = prototípus + doksi, és a szerződés is a kettőre együtt vonatkozik. A prototípus könnyen (tehát olcsón) változtatható, pláne manapság, a Sketchflow korában. A fejlesztő, architekt is ezekből dolgozik, amikor rá kerül a sor.

Végül tőlünk rendelték meg a teljes fejlesztést, úgy, hogy a másik cég kb. a mi árunk felét mondta. Meg is csináltuk, a végeredmény 90%-ban ugyanaz lett, mint a prototípus, és mindenki heppi volt. Amikor eőadásokon megkérdezem, hogy ki hány százalékban szokta eltalálni az 1.0-t a szerződésben, általában 50-70%-os számokat szoktam kapni, de nem ritka a 30-as sem… ehhez képest a 90 igencsak jónak számít.

Szóval, száz szónak is egy a vége – a prototípussal mindenki csak nyer. A megrendelő érti, hogy mit fog kapni a pénzéért, a fejlesztő meg biztos lehet abban, hogy a szoksásosnál jóval kevesebb lesz a change request, és a megrendelő nem az átadásnál találkozik először a művével.

Reklámok

Feltöltve 2011. február 28. hétfő Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: