Quotes

A böngészők mindenhatóságának Google általi hajszolása — a HTML5 és társai ökoszisztéma alapja

A böngészők mindenhatóságának Google általi hajszolása — a HTML5 és társai ökoszisztéma alapja

Fontos az is, hogy a Google egyáltalán nem foglalkozik az elkövetkező években egyre bővülő és alakuló HTML5 és társai technológiai platformegyüttes gyártók közötti szabványosságának kérdésével. Egyszerűen gőzerővel megy előre, hajtva ezzel más böngészőgyártókat is, hogy kövessék. Ebben nyilván az motiválja, hogy az Android telefon és tablet PC területek után a Chrome notebook területen is 1-2 éven belül elérhető, jelentős sikerre számít, és így megoldásai ipari szabvánnyá válnak majd, ami a W3C-n és más testületeken belüli szabványosításra is meghatározó jelentőséggel bír majd. Valójában más módon is át akarja hidalni a HTML5 és társai területén mutatkozó inkompatibilitásokat a cég. Ld. Chrome Frame for iPhone; Taking your HTML5 renderer with you.

Nacsa Sándor, Fejlesztési platform szükségszerűségek, 2010. december 31.

Háttér

Ez a tény sok mindennek az alapja, de legfőképpen annak, hogy 2010-ben már egyértelműen beszélhettünk HTML5 és társai ökoszisztémáról. Ebből pedig az következett, hogy:

2010-ben a Wintel ökoszisztéma mellett másfélék is a jövőt befolyásoló pozícióba jutottak:

1. Apple iOS: 42 millió iPhone és 15 millió iPad fémjelzi ezt az előretörést, mégpedig ugyanazzal az operációs rendszerrel (ráadásul 2011-re 44 millió az iPad előrejelzés)

2. Google Android: 58,5 millió okos telefon, ráadásul 2011-re már 131 millió az előrejelzés (szemben a 74 milliós iPhone-nal) és 2011 február végén (a Motorola Xoom-mal) elkezdődött a tablet szintű nyomulása is, a speciálisan erre a célra kifejlesztett Android 3.0 (Honeycomb) alapon

3. HTML5 és társai: a böngészők mindenhatóságát hajszoló szoftverszállítókhoz (október végén) csatlakozott a Microsoft is, addigi favorit “rich web client” technológiáját, a Silverlight-ot szűkebb, “premium medium scenarios & business applications” pozícióba átsorolva a korábbi általánosból

A fentiek következtében a “Szoftver aktualitások” jegyzetekben senki se számítson arra, hogy egyvalami mellett teszem le a voksomat, még akkor sem, ha egy adott jegyzetben foglalt, mindenre kiterjedő, részletes elemzés alapján ez ilyen benyomást keltene.

Nacsa Sándor, LEGYEN TÖBB NYERŐ IS (2011. február 27.)

Reklámok

Feltöltve 2011. február 28. hétfő Szerző: Nacsa Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: