Statuses

Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz

In Kurrens/ajánlott on 2011. február 8. kedd by Nacsa Sándor Címkézve: , , ,

A három könyv:
– “Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van” (szerkesztő és lektor: Novák István; szerzők: Árvai Zoltán, Csala Péter, Fár Attila Gergő, Reiter István, és Tóth László)
– “Honlapépítés a XXI. században” (szerzők: Balássy György és a Microsoft redmondi WebMatrix szakértői)
– “C# jegyzet” (szerző Reiter István)

További részletek

Ha valaki alapvető programozási ismeretekkel (pl. C vagy Delphi) rendelkezik és szeretné kihasználni a legújabb Microsoft Silverlight 4 technológiát, akkor most egyebet sem kell tennie, mint letöltenie a devPortal.hu gondozásában született “Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van” című magyar nyelvű informatikai szakkönyvet. Ezt majd márciusban kiegészíti egy 12 órás, úgynevezett Train4Business előadás is (komplett fejlesztés elkészítése, kiadott StepByStep gyakorlatokkal való otthoni reprodukálása és a tudás online teszt segítségével való felmérése), melynek résztvevői nyomtatott formában is megkapják ezt a könyvet.

Ha más valaki csak éppen most szeretne alapvető programozási ismereteket szerezni vagy a meglévőket korszerű webfejlesztési kompetenciával szeretné kiegészíteni, akkor most ezt a Microsoft legújabb, WebMatrix nevű eszközének megismerésével teheti meg a legkönnyebben, amihez ráadásul most egyebet sem kell tennie, mint letöltenie a devPortal.hu megrendelésére a Jedlik Oktatási Stúdió Kft. gondozásában készült “Honlapépítés a XXI. században” című, magyar nyelvű szakkönyvet. Mi több egy külön webhelyen (webmatrix.devportal.hu) további, angol nyelvű tanaanyagokhoz is hozzáférhet, illetve már most jelentkezhet egy 8 alkalomból álló ingyenes, online előadássorozatra is, ami a most induló, WebMatrix Klub keretében kerül megrendezésre.

Végezetül mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni egy korszerű programozási nyelvvel úgyszintén ajánlható a devPortal.hu gondozásában született “C# jegyzet” című, magyar nyelvű szakkönyv ingyenesen letölthető formában. Ennek megértéséhez nem szükséges programozni tudni, viszont alapvető informatikai ismeretek (pl. számrendszerek) jól jönnek.

Ezek a szakmai művek fontos kiegészítései azoknak a — szintén ingyenes — fejlesztő eszközöknek, amelyeket a Microsoft a Visual Studio 2010 megismeréséhez (ún. Express változatok), illetve a webes fejlesztések egyszerű elkezdéséhez kínál (WebMatrix). Így most már azok is költségek nélkül tudnak megismerkedni a korszerű fejlesztési technológiákkal, akik korábban nyelvi nehézségek miatt nem tudtak önmaguk megbirkózni a Microsoft Corporation angol nyelvű oktatási anyagaival, ami a költségek nélküli autodidaktikus elsajátítás egyetlen járható útja volt a hazai érdeklődők és szakemberek számára.

Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van

Fejlesztőknek

A 305 oldalas könyv előszava így fogalmaz:

A web mindennapjaink részévé vált. Gyakran már észre sem vesszük, hiszen mindenütt ott van velünk, a számítógépünkön, a mobil telefonunkon, a televíziókészülékünkben, a táblagépünkön. Általában azt vesszük észre, ha éppen nem érhető el.

Webes alkalmazásokat fejleszteni már az internet gyermekkorában is kihívás volt, és még ma is az — a feladatok és az aktuális nehézségek azonban mindig is változtak. Amíg korábban egy webes alkalmazás alapvetően egy böngészőben használható honlapot, elektronikus áruházat jelentett, addig mai alkalmazásaink már kiléptek a böngésző kereteiből, és önálló életre kelve kápráztatnak el bennünket multimédiás képességeikkel — a háttérben a webet használva. A feladatok változásával együtt újabb és újabb technológiák, fejlesztőeszközök jelentek meg.

Ez a könyv azt tűzte ki célul, hogy a Microsoft Silverlight 4 technológiáját mutatja be, hozzásegítve a szakmai közösséget ahhoz, hogy magyar nyelven juthasson el hozzá az alapok elsajátítását biztosító információkhoz. A könyv nem egy erre szakosodott professzionális kiadó terméke, hanem a hazai fejlesztőközösség öt szakemberének munkájából született.

Kattintson a képre az e-book formájú könyv letöltéséhezAz e-book formájában megjelent mű bevezeti a fejlesztőket a Silverlight világába a kezdetektől a LOB (Line of Business) alkalmazások mélységéig. A könyv egy tömör áttekintést ad a Silverlight 4 képességeiről, segít megérteni szemléletmódját, felhasználási lehetőségeit. Nem törekszik minden részlet aprólékos elmagyarázására, inkább azokat a gyakorlati tapasztalatokat igyekszik átadni, amelyek segítségével a technológia birtokba vehető.

A könyv a következő témákat érinti:

 1. Silverlight és XAML alapok
 2. Layout Management
 3. Alapvető vezérlők
 4. Animáció és média
 5. Stílusok és testreszabhatóság a Silverlightban
 6. Adatok kezelése
 7. Saját vezérlők készítése Silverlightban
 8. Kommunikáció a kliens és a szerver között
 9. A Silverlight rejtett képességei
 10. Üzleti alkalmazások fejlesztése Silverlightban
 11. Összetett adatok megjelenítése és kezelése
 12. Moduláris alkalmazások fejlesztése

A könyv 5 szerző és 1 szakmai lektor keze munkáját dicséri: Árvai Zoltán (5., 7., 10. és 12. fejezetek), Csala Péter (1., 6. és 8. fejezetek), Fár Attila Gergő (4. és 11. fejezetek), Reiter István (2. és 3. fejezet), és Tóth László (9. fejezet), valamint Novák István (szerkesztő és lektor), akik mind elismert tagjai a Silverlight fejlesztők hazai közösségének.

Ismét az előszóból (Novák István):

A könyv egyes fejezetei egymásra épülnek abban a tekintetben, hogy az első fejezettől az utolsóig folyamatosan feldolgozhatók, de azok mégsem tankönyvszerűen íródtak — inkább egy felhasználói csoport kötetlen összejövetelének hangulatát hordozzák. Ez nem véletlen, a szerzők szándékosan választották ezt a megközelítési módot, hogy közvetlenebb kapcsolatot teremtsenek olvasóikkal.

További fontos webhelyek:

Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van.pdf

Az ingyenesen letölthető e-book elérési helye (2/8/2011 8:30:16 AM )

Silverlight 4.0 telepítés

Az ingyenesen letölthető szoftver elérési helye

App Hub getting started guide

Az App Hub a Windows Phone és Xbox LIVE Indie fejlesztők webhelye az MSDN-en:

Visual Web Developer 2010 Express és Microsoft Silverlight 4 Tools for Visual Studio 2010

Ingyenesen letölthető fejlesztő eszközök elérési helyei (amennyiben a fejlesztés nem Windows Phone-ra vagy Xbox LIVE Indie-re történik). További információ: Visual Studio 2010 Express (Web) és Microsoft Silverlight 4 Tools for Visual Studio 2010, valamint Get Started with Silverlight.

Expression Blend + SketchFlow

Fizetős dizájn eszközök a teljes felhasználói élmény (user experience) megtervezéséhez, a megrendelővel való előzetes tárgyalásokhoz szükséges skiccektől kezdődően egészen a komplett, működő prototípusok elkészítéséig terjedően.

Silverlight community

A Silverlight angol nyelvű közösségi helye (Tanulási/Learn anyagok is vannak)

Silverlight home page

A szoftver angol nyelvű információs oldala (Whitepapers/Training/Starter Kits anyagok is vannak)

Honlapépítés a XXI. században

Kezdőknek és haladóknak

Kattintson a képre az e-book formájú könyv letöltéséhez A Microsoft ASP.NET Web Pages egy ingyenes webfejlesztő technológia, melyet úgy terveztek meg, hogy a világ legjobb fejlesztői élményét nyújtsa webfejlesztők számára. Ezen könyv segítségével megtanulhatjuk az internet és a Web működését, továbbá képesek leszünk XXI. századi, korszerű dinamikus webes tartalmak készítésére az ASP.NET és a Razor szintaxis segítségével.

A könyv témái:

 1. Bevezetés a web programozásába
 2. Bevezetés a WebMatrixba és az ASP.NET weboldalakba
 3. Bevezetés az ASP.NET webszerkesztésbe Razor szintaszissal
 4. Egységes megjelenés kialakítása
 5. Munka az űrlapokkal
 6. Műveletek adatokkal
 7. Adatok megjelenítése gridekben
 8. Adatok megjelenítése diagramokon
 9. Munka fájlokkal
 10. Munka képekkel
 11. Műveletek videókkal
 12. E-mail hozzáadása a webhelyünkhöz
 13. Kereső hozzáadása a webhelyünkhöz
 14. Közösségi hálózatok hozzáadása a weboldalunkhoz
 15. Forgalomanalízis
 16. Gyorsítótárazás a webhely teljesítményének növeléséhez
 17. Biztonsági elemek és felhasználói fiókok hozzáadása
 18. Bevezetés a hibakeresésbe
 19. A Site-Wide viselkedés testreszabása
 • Függelék: ASP.NET API referencia
 • Függelék: ASP.NET Weboldalak Visual Basickel
 • Függelék: ASP.NET weboldalak programozása Visual Studióban

A könyv első fejezetét a téma egyik legkiválóbb hazai szakértője Balássy György írta. Ez a 46 oldalas bevezető már önmagában kiválóan használható azzal, hogy lényegi összefoglalását adja mindannak, amit a web programozásáról tudni kell, mint:

 • Az internet működése:
  • Géptől gépig
  • Számok a gépeknek
  • Nevek az embereknek
  • Programok egymás között
 • A HyperText Transfer Protocol
  • Főbb jellemzők
  • A kérés és a válasz
  • Biztonságos kommunikáció
  • Állapotkezelés
 • A HyperText Markup Language
  • A HTML nyelv elemei
  • Fontosabb HTML elemek
  • Validálás
 • Cascading Style Sheets stíluslapok
  • Attribútumok
  • Elhelyezés
  • A CSS szelektrok
  • Span és Div
  • Öröklés
  • Doboz modell
  • Oldalelrendezések
  • Több stíluslap
  • Ellenőrzés

A könyv további tizennyolc fejezetét (188 oldal) és három függeléket (41 oldal) a Microsoft Corporation (Redmond WA, USA) WebMatrix szakértői írták az ún. Program Web Sites with the ASP.NET Razor Syntax témakör keretében. A fordítást, valamint a szakmai és anyanyelvi lektorálást a Jedlik Oktatási Stúdió Kft. megbízott szakemberei végezték.

További fontos webhelyek:

Honlapépítés_a_XXI._században_v1.pdf

Az ingyenesen letölthető e-book elérési helye (2/8/2011 8:37:49 AM)

WebMatrix telepítés

Az ingyenesen letölthető fejlesztő eszköz elérési helye

Web mindenkinek!

A Webmatrix magyarországi közösségi oldala

WebMatrix

Az eszköz magyarországi információs oldala
(alapinformációk + tananyag + előadás + ugrás a hivatalos oldalra)

C# jegyzet

Kezdőknek és haladóknak

A szerző, Reiter István 285 oldalon keresztül tárgyalja a C# nyelv alapjait, valamint bemutatja a .NET keretrendszert. A mű lényegretörő stílusban vezeti be az olvasót a C# alapú programozás rejtelmeibe a változók deklarálásától egészen a párhuzamos programozásig. A változatok vonatkozásában a “C# jegyzet” a nyelv 2.0, 3.0 és 4.0 verziójával foglalkozik, az utóbbi kettő által bevezetett új eszközöket az adott rész külön jelöli.

Részlet a tartalomjegyzékből: Kattintson a képre az e-book formájú könyv letöltéséhez

 • Microsoft .NET Framework alapjai
 • Hello C#
 • Változók
 • Operátorok
 • Vezérlési szerkezetek
 • Gyakorló feladatok I.
 • Típuskonverziók
 • Tömbök
 • Stringek
 • Gyakorló feladatok II.
 • Objektum-orientált elmélet
 • Osztályok
 • Metódusok
 • Tulajdonságok
 • Indexelők
 • Statikus tagok
 • Struktúrák
 • Gyakorló feladatok III.
 • Öröklődés
 • Interfészek
 • Operátor kiterjesztés
 • Kivételkezelés
 • Gyakorló feladatok IV.
 • Delegate-ek
 • Események
 • Lambda kifejezések
 • Attribútumok
 • Unsafe kód
 • Többszálú alkalmazások
 • Reflection
 • Állománykezelés
 • Konfigurációs file használata
 • Hálózati programozás
 • LINQ to Objects
 • Visual Studio Osztálykönyvtár
 • Részlet a szerző előszavából:

  Az elmúlt két évben, mióta a jegyzet létezik rengeteg levelet kaptam, különféle témában. Egy közös pont viszont mindegyikben volt: a levélírók egy idősebb emberre számítottak, számos esetben tanárnak gondoltak. Ez alapvetően nem zavar, sőt jól esik, hiszen ez is bizonyítja, hogy sikerült egy „érett”, mindenki számára emészthető könyvet készítenem.

  Most viszont – abból az alkalomból, hogy a jegyzet életében ekkora esemény történt, úgy érzem ideje „hivatalosan” bemutatkoznom: Reiter István vagyok, 24 éves programozó. Bő tíz éve foglalkozom informatikával, az utóbbi hatot pedig már a „sötét” oldalon töltöttem. Elsődlegesen (vastag)kliens oldalra specializálódtam ez ebben a pillanatban a WPF/Silverlight kettőst jelenti – bár előbbi közelebb áll a szívemhez. Jelenleg – munka mellett – az ELTE Programtervező Informatikus szakán folytatok tanulmányokat.

  2008-ban elindítottam szakmai blogomat a „régi” msPortal-on – ez ma a devPortal akadémiai szekciójaként szolgál – és ekkor született meg bennem egy kisebb dokumentáció terve, amely összefoglalná, hogy mit kell a C# nyelvről tudni. Elkezdtem írni, de az anyag egyre csak nőtt, terebélyesedett és végül megszületett a jegyzet első százegynéhány oldalas változata. A pozitív fogadtatás miatt folytattam az írást és néhány hónap után az eredeti, viszonylag összeszedett jegyzetből egy óriási, kaotikus, éppenhogy használható „massza” keletkezett.

  Ez volt az a pont, ahol lélekben feladtam az egészet, nem volt kedvem, motivációm rendberakni.

  Eltelt több mint fél év, megérkezett 2010 és elhatároztam, hogy – Újévi fogadalom gyanánt – feltámasztom a „szörnyeteget”. Az eredeti jegyzet túl sokat akart, ezért úgy döntöttem, hogy kiemelem az alapokat – ez gyakorlatilag a legelső változat – és azt bővítem ki. Ez olyannyira jól sikerült, hogy közel háromszoros terjedelmet sikerült elérnem a kiinduláshoz képest. Már csak egy dologgal tartozom, köszönetet kell mondjak a következőknek:
  – Mindenkinek aki az elmúlt két évben tanácsokkal, kiegészítésekkel, javításokkal látott el.
  – Mindenkinek aki elolvasta vagy el fogja olvasni ezt a könyvet, remélem tetszeni fog.
  – A devPortal közösségének
  – A Microsoft Magyarországnak

  További fontos webhelyek:

  Csharp_jegyzet.pdf

  Az ingyenesen letölthető e-book elérési helye (8/31/2010 6:33:03 PM)

  Visual C# 2010 Express

  Az ingyenesen letölthető fejlesztő eszköz elérési helye

  Visual C# Developer Center

  MSDN közösségi webhely (Tanulási/Learn anyagok is vannak, ahonnan a C# Language Specification 4.0 is letölthető)

  The C# Language

  A nyelv 3.0-ás változatának angol nyelvű információs oldala (Oktatói/Tutorials anyagok is vannak, de a 2.0-ás verzióhoz)

  Visual Web Developer 2010 Express

  Reklámok

  9 hozzászólás to “Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz”

  1. Koszönöm a Silverlight kiadást, gratulálok és sok sikrt kívánok a folytatáshoz!

  2. nice article thanks for the info very helpful

  3. […] a “Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van” című magyar nyelvű informatikai szakkönyvet kiegészítő 12 órás, úgynevezett […]

  4. […] Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz […]

  5. […] Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz […]

  6. […] a “Silverlight 4.0 – A technológia és ami mögötte van” című, fejlesztőknek szóló szakkönyv 5. fejezetének összefoglalása. A fejezet […]

  7. I feel like you could probably teach a class on how to make a great blog. This is fantastic! I have to say, what really got me was your design. You certainly know how to make your blog more than just a rant about an issue. Youve made it possible for people to connect. Good for you, because not that many people know what theyre doing.

  8. […] feb 8-i: Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz […]

  9. […] feb 8-i: Silverlight 4, WebMatrix és C# könyvek magyarul és ingyenesen, szintén ingyenes eszközökhöz című bejegyzésemben további háttérinformáció is szerepel (természetesen az […]

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Google+ kép

  Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  w

  Kapcsolódás: %s

  %d blogger ezt kedveli: